Kim Dzsongun újabb kulcsposztot kapott

2012.04.13. 15:03
000 Hkg6776348
Fotó: Kcna

Még egy kulcsfontosságú pozícióba került pénteken Észak-Korea ifjú vezetője, Kim Dzsongun: ő a legfőbb döntéshozó szerv, a Nemzetvédelmi Bizottság "első elnöke" – jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség. Az ország előző vezetője, Kim Dzsongun decemberben elhunyt apja, Kim Dzsongil a bizottság "örökös elnöke" lett.

A huszonéves új országvezető más fontos tisztség birtokosa is lett csütörtökön, a kormányzó Koreai Munkapárt rendkívüli értekezletén, amelyet a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot megalapító nagyapa, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulója alkalmából hívtak össze. Kim Ir Szen 1994-ben bekövetkezett haláláig állt az ország élén.

Kim Dzsongunt, aki korábban már a fegyveres erők főparancsnoka lett, csütörtökön a párt első titkárának is kinevezték.

A csütörtöki és pénteki kinevezésekkel teljessé vált a hatalom átruházása apáról fiúra, hivatalosan is megoldódott Kim Dzsongil utódlásának kérdése, és lezárult a folyamat. Kim Dzsongun pénteken halott elődei előtt tisztelgő ceremónián elnökölt. A dél-koreai televízió által sugárzott felvételen Kim Dzsongun észak-koreaiak tízezreit üdvözli Phenjan központjában, akik apja és nagyapja új óriásszobrának leleplezése alkalmából gyűltek össze.