Tóásó-per: kezdődik az összeesküvés-ügy tárgyalása

2012.04.14. 19:09

Május 15-én ül össze az a bolíviai bíróság, amely megkezdi a Tóásó-ügy, az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, a szóbeli meghallgatásokat.

Bolíviai sajtójelentések szerint – miután november elején az illetékes bolíviai bíróság lezárta a per vádemelési szakaszát, és esküdtszék elé utalta a 39 gyanúsítottat, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt - az illetékes La Paz-i törvényszék a hét közepén értesítette a bolíviai belügyi tárcát a bírósági tárgyalás időpontjának kitűzéséről.

A hivatalos értesítés szerint április 24-én tartják a meghallgatásokat a 12 polgári esküdt kiválasztására, közülük május 2-án választják ki azt a három bírót, aki két hivatásos bíróval együtt alkotják majd a tárgyalást vezető bírói testületet.

Kormányzati források a vádlottak nagy száma miatt elhúzódó tárgyalásra számítanak – jelentette a Los Tiempos bolíviai lap internetes kiadása.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak terroristák, akik meg akarták gyilkolni a bolíviai elnököt, és fegyveres milíciát szerveztek, hogy elszakítsák Santa Cruz tartományt az országtól. Ellenzéki körök és egyes diplomaták szerint viszont kreált ügyről van szó, és a háttérben a kormánynak az a szándéka áll, hogy lejárassa legbefolyásosabb, Santa Cruzban szervezkedő ellenfeleit.

Az ügy 2009 április 16-ának hajnaláig nyúlik vissza, amikor a rendőrség bejelentette, hogy felszámolt egy terrorista csoportot. A rajtaütés során életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer. A csoportból Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Francisco Tádic Astorga azóta a San Pedro börtön rabja.

Bolíviában felemelték az előzetes letartóztatás maximális idejét 18-ról 36 hónapra, de Tóásó esetében ez a 36 hónap is lejár áprilisban.

A per 39 vádlottjának hozzátartozói és barátai a bolíviai kommandós akció hároméves évfordulójára, hétfőre virrasztás terveznek Santa Cruz egyik központi részén, a Szeptember 24. téren, hogy megmozdulásukkal széles körű, átlátható és részrehajlástól mentes vizsgálatot követeljenek Rózsa Flores Eduardónak a latin-amerikai országban kifejtett tevékenysége ügyében.  • Tippek
  • Árfolyam