Elítélte az észak-koreai rakétafellövést az ENSZ

2012.04.16. 20:19
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden határozottan elítélte az észak-koreai rakétaindítást, és bejelentette, hogy újabb szankciókat léptet életbe Phenjannal szemben és további lépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kelet-ázsiai kommunista állam újabb rakétaindítást vagy nukleáris kísérletet hajtana végre.

A BT hivatalos ülésén a testület mind a 15 tagállama megszavazta azt az elnöki nyilatkozatot, amely szerint a pénteki rakétaindítás, csakúgy, mint a ballisztikus rakétatechnológia bármilyen alkalmazása, még akkor is, ha azt műholdfellövésként vagy űreszköz indítóeszközeként jellemzik, az ENSZ-határozatok súlyos megsértését jelenti.

A BT szankciókat léptetett életbe, amikor Észak-Korea 2006-ban először hajtott végre kísérleti nukleáris robbantást, majd a 2009-ben végrehajtott második ilyen kísérlet után megszigorította a büntetőintézkedéseket.

Észak-Korea pénteken sikertelen műholdfellövési kísérletet hajtott végre, a rakéta a Sárga-tenger felett szétesett. A nyugati hatalmak szerint a fellövés valójában egy nagy hatótávolságú rakétakísérlet álcája volt és továbbra is tartja magát a feltételezés, hogy Phenjan a közeljövőben nukleáris rakétakísérletet tervez végrehajtani.

A BT hétfőn felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a további rakétaindításokkal és a rámutatott, hogy a pénteki fellövés komoly aggodalmat okozott a térségben.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet, a Biztonsági Tanács jelenlegi elnöke kijelentette, hogy a nyilatkozat gyors ütemben történt elfogadása azt bizonyítja, hogy a nemzetközi közösség egységes az Észak-Koreához intézett üzenetében. Rámutatott, hogy a szankciók listáját kiterjesztik a kommunista ország nukleáris technológiával foglalkozó vállalataira.

A Biztonsági Tanács felkérte a testületnek az Észak-Korea elleni szankcióit felügyelő bizottságát, hogy 15 napon belül készítse elő a büntetőintézkedéseket tartalmazó lista új tételekkel történő kibővítését. Amennyiben ez nem történik meg, a BT öt napon belül maga tesz lépéseket a szankciók lajstromának kiterjesztésére.

A világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai szerve értésre adta: eltökélt amellett, hogy cselekedjen, ha a KNDK további rakétaindítást vagy nukleáris kísérletet hajt végre.