Kadhafi fia több embert is kivégzett

2012.04.20. 09:35

Líbiának bizonyítékai vannak arra, hogy a megbuktatott líbiai diktátornak, Moammer Kadhafinak a második fia személyesen hajtott végre kivégzéseket, valamint köze volt ahhoz, hogy a rezsim zsoldosokat toborzott, jelentette be a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Luis Moreno-Ocampo. Többet nem volt hajlandó mondani az ügyben, arra hivatkozván, hogy a részletek titkosak.

Az ICC már többször követelte az új líbiai vezetéstől, hogy adja ki a 38 éves Szeif al-Iszlámot, mert a fiút apjához hasonlóan emberiesség elleni bűnökkel vádolta meg tavaly. A kérést azzal indokolták, hogy feltételezhetően szerepe volt a tavaly februárban kezdődött rendszerellenes tüntetések több résztvevőjének meggyilkolásában.

Szeif al-Iszlámot tavaly novemberben bujkálás közben fogták el az észak-afrikai ország déli részén. Tripoli azonban mindeddig elutasította a Kadhafi fiú kiadását. Mahmúd Sammam tájékoztatási miniszter a közelmúltban megerősítette, hogy hazájában állítják bíróság elé, és a líbiai törvények alapján vonják felelősségre bűncselekményeiért.

Luis Moreno-Ocampo ICC-főügyész csütörtökön azt mondta, Líbia április végéig indokolhatja meg hivatalosan az ICC-nél, hogy miért maga akar ítélkezni Szeif al-Iszlám felett.