Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Sarkozy második helyen az elnökválasztáson

2012.04.22. 20:07 Módosítva: 2012.04.23. 02:16
Nicolas Sarkozy második helyre szorult szocialista riválisával, François Hollande-dal szemben a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójában. A kieső kisebb jelöltek közül többen is bejelentették Hollande támogatását a második körre, Marine Le Pen apja összes eredményét felülmúlta a szélsőjobboldalon.

Nem született meglepetés a francia elnökválasztás első fordulójában, a lényegében végeredmény szerint a szocialista François Hollande néhány százalékkal Nicolas Sarkozy előtt végzett, akinek fontos lett volna a szimbolikus győzelem, hogy az utolsó tartalékait is mozgósítani tudja a következő két hétben a felmérések szerint ellenfele győzelmét előrevetítő második kör előtt. Egyben először fordult elő az V. Köztársaság történetében, hogy egy hivatalban lévő elnök újraindulásakor nem nyerte meg az elnökválasztás első fordulóját.

François Hollande és Nicolas Sarkozy
François Hollande és Nicolas Sarkozy
Fotó: Thierry Zoccolan

A nem hivatalos végeredmény

Az állás 99 százalékos feldolgozottságnál:

François Hollande: 28,63 százalék

Nicolas Sarkozy: 27,08 százalék

Marine Le Pen: 18,01 százalék

Jean-Luc Mélenchon: 11,13 százalék

François Bayrou: 9,11 százalék

Eva Joly: 2,28 százalék

Nicolas Dupont-Aignan: 1,80 százalék

Philippe Poutou: 1,15 százalék

Nathalie Arthaud: 0,57 százalék

Jacques Cheminade: 0,25

A 99 százalékos feldolgozottság feletti részeredmények alapján Hollande 28,63 százalékkal vezet a 27,08 százalékon álló Sarkozyvel szemben. A francia közvélemény-kutató intézetek exit polljai ennél nagyobb különbséget jeleztek. Arra nem lehetett számítani, hogy valamelyik jelölt már az első körben megszerezze a szavazatok 50 százalékával a győzelmet, így a várakozásoknak megfelelően ők ketten jutnak majd a május 6-ai második fordulóba.

Az első forduló mutatja az elégedetlenséget az elnökkel szemben, akit megbüntettek a választók az elmúlt öt évért, mondta Hollande vasárnap este beszédében. Azt mondta, hogy az első forduló után ő áll a legközelebb ahhoz, hogy Franciaország következő elnöke legyen. Saját magát a változást kívánók jelöltjének nevezte, és a lehető legnagyobb összefogásra szólított fel a második fordulóban. „Május 6-án szép győzelmet szeretnék, Franciaországhoz, a történelméhez, a jövőjéhez méltót" – zárta beszédét.

A hívei előtt mosolyogva megjelenő Sarkozy arról beszélt, hogy eljött a pillanat, amikor választani kell a személyek között. „Azt javaslom, hogy három vitát tartsunk: a gazdasági és szociális kérdésekről, a társadalomról és a nemzetközi ügyekről" – mondta. Köszönetet mondott a támogatóiknak, „mozgósításuknak köszönhetően bizakodva várhatjuk a második fordulót." Hétfőtől újra beleveti magát a kampányba, egyben összefogásra szólította azokat, akiknek a hazaszeretet fontosabb az egyéni érdekeknél.

Franciaországban az este nyolcas urnazárásig nem lehetett nyilvánosságra hozni exit pollokat, de a francia nyelvű belga médiában – és kódneveken a francia Twitteren is – már hat után kiszivárogtak a választók megkérdezésével készült felmérések. Annak ellenére, hogy a kampány nem volt a legenergikusabb, és a választókat sem tüzelték fel túlzottan a jelöltek, a részvétel mégis közelített az öt évvel ezelőtti rekordhoz. Este hétig már 80,3 százalék adta le a szavazatát, míg 2007-ben 83,77 százalék szavazott az elnökválasztás első fordulójában.

Sarkozy és felesége, Carla Bruni a szavazófülkében
Sarkozy és felesége, Carla Bruni a szavazófülkében
Fotó: Eric Feferberg

A harmadik helyért folytatott szoros versenyt az első országos választásán elinduló, szélsőjobboldali Marine Le Pen nyerte meg fölényesen, több mint 18 százalékkal a szélsőbaloldali meglepetésember Jean-Luc Mélenchonnal szemben, aki végül a vártnál kevesebb, de így is 11 százalékot kapott. Az ötödik helyen pedig a 2007-es mezőnyből Sarkozy mellett az egyetlen visszatérő François Bayrou végzett 9 százalékos eredménnyel.

A kieső jelöltek – különösen az említett három induló – eredménye is mérvadó, a második fordulóban már az ő szavazóik dönthetik el az elnökség sorsát. Az Ifop és az Ipsos vasárnap este nyilvánosságra hozott felmérései szerint Hollande 54-46 arányban győzne Sarkozyvel szemben a második fordulóban, de ez azt jelenti, hogy valamelyest csökkent a különbség a két jelölt között. A BVA felmérése pedig már csak 6 százalékos különbséget jelzett, 53-47 arányban.

Le Pen nagyot nyert

Mélenchon már az első forduló előtt bejelentette, Hollande támogatására fogja kérni szavazóit a második fordulóban, és a kisebb szélsőbaloldali jelöltek szavazói is Sarkozy ellen voksolhatnak. Mélenchon a vasárnap este tartott beszédében is arra szólította fel híveit, menjenek el szavazni május 6-án, hogy legyőzzék Sarkozyt. Ahhoz hasonló mozgósítást vár, mintha ő maga nyerhetné meg az elnökválasztást, idézi a Le Monde. Szintén bejelentette vasárnap este Hollande támogatását Eva Joly, a zöldek jelöltje, aki 2 százalék körül végzett.

Közben a másik oldalon Marine Le Pentől nem várható, hogy bejelentse Sarkozy támogatását, és szavazóinak is csak egy része dönthet végül az elnök, és nem az otthon maradás mellett. A France 2 tévécsatornának azt mondta, nem tudja kire szavaz a második fordulóban, május 1-jén ismerti a Nemzeti Front álláspontját. Apja, Jean-Marie Le Pen négyszer is jelentős eredményt ért el elnökválasztáson, de egyszer sem tudott 18 százalékot szerezni. Még 2002-ben is csak 16,88 százalékot szerzett, amikor a baloldali szavazatok megoszlása miatt bejutott Jacques Chirac mellett a második körbe (1988-ban 14,38, 1995-ben 15, 2007-ben pedig 10,44 százalékot ért el).

Marine Le Pen
Marine Le Pen
Fotó: Denis Charlet

A szintén jobboldali Dupont-Aignan elenyésző támogatottságot szerzett, vasárnap nem jelentette be egyik továbbjutó jelölt támogatását sem. Sokkal nagyobb kérdés az öt éve a mérleg nyelvének tartott, ezúttal azonban ötödik helyen záró Bayrou választása. Sarkozy több javaslattal is próbált udvarolni az elmúlt hetekben a centrista jelöltnek, de Bayrou több elemző szerint inkább a baloldal felé fog húzni, ahogy 2007-ben is Ségolène Royalt támogatta végül.

A jelöltek döntésében az is fontos szerepet játszhat, hogy júniusban parlamenti választásokat tartanak, ezért mozgósítani akarják saját szavazóikat, és az ottani pozíciókért is harcolnak. A BBC emlékeztet rá, hogy a felmérések szerint Mélenchon szavazóinak négyötöde, de még Le Pen szavazóinak fele is inkább Hollande-ra szavazhat Sarkozyvel szemben. Bayrou szavazóinak egyharmada Sarkozyt, egyharmada Hollande-ot választhatja, a többiek otthon maradnak várhatóan. A vasárnap elvérző nyolc jelöltről és pártállásukról bővebben itt olvashat>>>

Két kulcsfontosságú hét

Hétfőtől új verseny indul immár csak két szereplővel, Franciaországban pedig előfordult már, hogy az első kör eredményéhez képest megfordult az állás a másodikban, valamint a közvélemény-kutatások sem mindig bizonyultak mérvadónak. A vasárnapi eredmények Hollande-nak kedveznek, még akkor is, ha összességében a baloldali jelöltek kevesebb szavazatot kaptak, mint a jobboldaliak, hiszen Le Pen szavazóinak egy jelentős részével nem számolhat a hivatalban lévő elnök. Éppen valamilyen fordulatnak kell történnie a következő két hétben, hogy Sarkozy megőrizze a székét május 6-án. Történelmi példák a fordításra>>>

A 2007-es elnökválasztás első fordulójában Sarkozy több mint öt százalékkal vezetett az akkori szocialista jelölt, Royal előtt. A második fordulóban Sarkozy 53-47 arányban győzött. A mostani ötödik Bayrou akkor harmadik (18,57), Jean-Marie Le Pen (Marine apja) negyedik (10,44) lett. A többi jelölt támogatottsága az öt százalékot sem érte el.

Sarkozy még nagyon népszerű volt, amikor megválasztották 2007 májusában, de hamar veszített támogatottságából, a ciklus nagy részében alacsony volt az elismertségi mutatója, és most attól a baloldaltól kaphat ki nagyon, amelyet öt éve még padlóra küldött. Sarkozynek a személyével kapcsolatos ellenérzésekkel, valamint a gazdasági helyzet miatt felmerülő nehézségekkel is szembe kell néznie.

Francois Hollande
Francois Hollande
Fotó: Christophe Ena

Hollande-ot túlságosan szürkének tartották, de számíthatott a Sarkozy-ellenes protestszavazatokra. A választás legnagyobb esélyeseként Hollande az V. Köztársaság történetében François Mitterrand után a második szocialista elnök lehet. A magyar származású elnök helyzetéről és kihívójáról bővebben>>>