Berlusconi védelmi pénzt fizetett a Cosa Nostrának

2012.04.24. 18:35
A tavaly megbukott olasz kormányfő egyik bizalmasa a hetvenes években közvetített a maffia és az akkor még üzletember Silvio Berlusconi között – ezt mondta ki kedden nyilvánosságra hozott ítéletében az olasz legfelsőbb bíróság.

Marcello Dell'Utri szenátor összekötő csatornaként működött a Cosa Nostra és Berlusconi között. A volt kormányfő védelmi pénzt fizetett a maffiának. A semmítőszék márciusban semmissé nyilvánított egy maffiakapcsolatai miatt Dell'Utri ellen indított pert, amelyben a szenátort másodfokon hétéves szabadságvesztésre ítélték. Az eljárást újra le kell folytatni. A bíró ezzel elfogadta Dell'Utri óvását mint utolsó lehetőséget az ítélet megtámadására..

A per során bizonyítást nyert, hogy a szicíliai Dell'Utri közvetítői tevékenységet folytatott a maffia és a feltörekvő milánói üzletember között. A maffia főnökei védelmet kínáltak Berlusconinak, cserébe Berlusconi médiabirodalma, a Fininvest védelmi pénzt fizetett, így akarva elkerülni, hogy őt magát vagy családtagjait elrabolja az alvilági szervezet. Dell'Utri időközben Berlusconi jobbközép pártjának a szenátora lett.

Berlusconi csak a 90-es években szállt be az olasz politikába; addigra sikeres nagyvállalkozóvá vált az építőiparban és a médiában, ám többször vádolták kétes üzleti praktikákkal.