Vízum nélkül Moszkvába?

2012.04.24. 17:10
Oroszország az év végéig teljesíti az Európai Unió és Oroszország közötti vízumkötelezettség megszüntetéséről szóló tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket, majd haladéktalanul tárgyalást kezdeményez az EU-val a vízumliberalizációról – mondta Vlagyimir Grinyin, Oroszország németországi nagykövete kedden Berlinben.

A diplomata újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen elmondta: az úgynevezett közös lépések listáján szereplő intézkedéseket Moszkva már 60-70 százalékban végrehajtotta, és az év végéig valamennyi előírást teljesíti.

A dokumentumot a 2011 decemberében tartott EU-Ororszország csúcson fogadták el. A megállapodás értelmében a vízummentes utazás feltételeiről szóló tárgyalásokat azután kezdik meg, hogy megtették a dokumentumban felsorolt lépéseket. A lista Moszkva számára egyebek között biometrikus útlevelek bevezetését és az illegális bevándorlás elleni határozottabb fellépést írja elő.

Grinyin elmondta: Moszkva reméli, az EU tekintettel lesz arra, hogy Oroszországban jelentős külföldi érdeklődést vonzó események lesznek a következő időszakban. 2014-ben például téli olimpiát, 2018-ban pedig labdarúgó világbajnokságot rendeznek Oroszországban.

A hidegháborúból maradt

Az orosz diplomata szerint a vízumkötelezettség a hidegháború maradványa, fenntartása egyáltalán nem indokolt, mert az EU-t nem fenyegeti bevándorlási hullám Oroszország irányából; aki akart, már mind elment az országból  fogalmazott Grinyin. Oroszországból érkező személyek jelenleg elenyésző számban fordulnak menedékkérelemmel uniós tagországokhoz, és az unió területére ők is érvényes vízummal érkeznek, ami ugyancsak azt mutatja, hogy nincs értelme fenntartani a vízumkényszert.

Az orosz-német viszonyt értékelve Grinyin elmondta: „partnerek vagyunk, de barátok még nem". A volt NDK-val Moszkvának bensőséges viszonya volt, az újraegyesített Németországgal ápolt kapcsolatokban viszont további bizalomerősítésre és az előítéletek leküzdésére van szükség. Az azonban nagy eredmény, hogy a súlyos konfliktusokkal terhelt múlt ellenére párbeszéd és nem vita zajlik a felek között, és a kapcsolatra a nyitottság jellemző  mondta a nagykövet, aki szerint Oroszország stratégiai partnerként tekint az EU-ra, vagyis sorsközösséget vállal vele. A viszony minőségét jelzi, hogy „nem vagyunk szomszédok, mégis szomszédsági kapcsolatokat ápolunk".

Az Egyesült Államok által Európában telepíteni tervezett NATO rakétaelhárító rendszerrel kapcsolatban Grinyin elmondta: úgy tűnik, zsákutcában vagyunk, és előfordulhat, hogy Moszkva katonai-műszaki jellegű lépésekre kényszerül, hogy kivédje a rakétapajzs által keletkező hatásokat. 
Moszkva azért ellenzi a rakétarendszer kiépítését, mert attól tart, hogy a határai közelében létrehozandó, elvileg Irán ellen irányuló rakétapajzs aláássa az orosz hadászati arzenál hatékonyságát, elrettentő jellegét.