Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Keresztények elleni támadás Nigériában

2012.04.29. 15:15
Legalább hat ember meghalt Kano-ban, ahol a helyi egyetemen vették tűz alá ismeretlenek. 30 percen keresztül folyamatosan lőtték azt az előadót, ahol a keresztény istentiszteletet tartottak, több bomba is felrobbant.

A Reutersre hivatkozva arról számolt be a BBC, hogy súlyos támadás érte a Nigéria északi részén lévő Kano városának Bayero egyetemét. A jelentések szerint a fél órán át tartó támadás során több bombát is felrobbantottak és folyamatosan lőtték az egyik előadót.

A terrorcselekmény valószínűleg az egyetem keresztény diákjai ellen irányult, ugyanis köztudott volt, hogy ott tartják a vasárnapi misét. Egyelőre hat halottat hoztak ki, de a rendőrség szerint a számuk valószínűleg emelkedhet. Jelenleg bombaszakértő csapat és katonák fésülik át környéket az elkövetők után kutatva.

2012-04-29T133551Z 430672264 GM1E84T1O7F01 RTRMADP 3 NIGERIA-VIO

"Sérültek vannak, de nem tudjuk a pontos számukat. Sokakat azonnal a környező kórházakba vittek", mondta Iweha Ikedichi, a hadsereg szóvivője.

Boko Haram

  • 2002: A csoport megalakul Maiduguriban
  • 2009 július:Több száz tagukat és a vezetőt, Mohammed Yusuf-ot is lelövi a helyi rendőrség egy akcióban.
  • 2010 december: 80 embert felrobbantanak Jos-ban.
  • 2011 nyár: Bombatámadások a fővárosi rendőrpalota és az ENSZ képviselet ellen.
  • 2011 karácsony: Több bombatámadás karácsony estéjén, több tucatnyi halott.
  • 2012 január óta fokozott erőszakhullám indult észak-keleten, a mostani támadás is ennek lehet a része.

Az egyetem egyik történelem professzora, Mohammed Suleiman szerint a biztonsági őröknek is az életükért kellet futni, amikor elkezdődött a támadás. "Több mint 30 percen bombarobbanások sorozata és lövések hallatszottak a régi campus felől", mondta Reutersnek.

A fegyveresek egy autóval és motorkerékpárokkal hatoltak be a campusra, saját készítésű kis robbanóeszközöket dobáltak be a templomokba, majd lövöldözni kezdtek a detonációktól riadtan kitódulókra.

Eddig egy csoport se vállalta a felelősséget az akcióért, de a régióban egyedül a mohamedán Boko Haram terrorszervezet aktív.

A Boko Haram csoport robbantott fel januárban 150 embert, szintén Kano-ban. A nigériai kormány eddig nehezen tudja megfékezni a fegyveres csoportot, ami elsősorban az északi muszlim régióban működik, de lecsaptak már a déli fővárosra, Abuja-ra is.