Kormányzásra készül a Német Kalózpárt

2012.04.29. 18:56

A Német Kalózpárt tartományi és országos szinten is hajlandók kormányzati felelősséget vállalni, "hiszen aki választásokon indul, annak az a célja, hogy kormányra kerüljön" - mondta – jelentette be vasárnap Bernd Schlömer, a német politikában újoncnak számító párt vezetője, akit szombaton, a párt kétnapos kongresszusának első napján választottak meg elnöknek.

A párt legismertebb arca, a politikai ügyvezető pozícióról leköszönő Marina Weisband felelős politizálásra szólított fel. A párt fiatal és kicsiny szervezet, de máris beírta magát a történelemkönyvekbe "és hatalmas felelősséget visel" - mondta, hangsúlyozva, hogy mostantól a vetélytársak komolyan veszik a kalózokat "és tüzelnek is majd ránk".

A 2006-ban svéd mintára alakult párt tavaly ősszel tett szert országos jelentőségre a német politikában, amikor a berlini tartományi választáson csaknem 9 százalékos eredményt el. Azóta a kalózok sikert sikerre halmoztak, Berlin után bejutottak a Saar-vidék tartományi gyűlésbe is, és a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint választói támogatottságok országosan megközelítette a 10 százalékot, így már a jelenlegi harmadik Zöldek pozícióját veszélyeztetik. Májusban ismét bizonyíthatnak, mert két tartományban - Schleswig-Holsteinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában - is rendeznek helyi törvényhozási választást.

Egy Németországban közismert mondás szerint a kalózok nem a jobb- vagy a baloldalon, hanem elől állnak. A személyes okok miatt - kimerültség, diplomaírási kötelezettség és a személyét támadó antiszemita megjegyzések miatt egy időre - távozó Weisband erre a mondásra rímelve a kongresszuson azt hangoztatta, hogy "mi pontosan tudjuk, hogy alapvető változások előtt áll a társadalom".

Ugyanakkor a párt nézeteit közérthetőbb formában kell a választók elé tárni - tette hozzá az új elnök, a civilben a berlini védelmi minisztériumban dolgozó Bernd Schlömer, aki a 2013-as országos parlamenti választásokra előre tekintve fő feladatának a választási program megalkotását nevezte.

Átláthatóság, digitális védelem

A mindenekelőtt a digitális forradalom hatásaira reagáló párt legfőbb törekvése az emberi jogok minél szélesebb körű érvényesítésének biztosítása. Elsősorban az információs szabadságra helyezik a hangsúlyt, így egyaránt követelik például az állam működésének átláthatóságát és a magánszféra védelmét az állammal szemben, vagyis az állami szférára vonatkozó adatok nyilvánosságát és az állampolgárra vonatkozó adatok gyűjtésének és nyilvántartásának korlátozását.

A hagyományos politikai irányzatokhoz fűződő viszony kiforratlanságát jelzi, hogy a párt első nagyobb válsága a szélsőjobboldaltól való elhatárolódás kérdése körül alakult ki. A kalózok között hónapok óta feszültséget okoz, hogy idegenellenes, antiszemita és holokauszttagadó megjegyzések hangoznak el pártrendezvényeken, és heves vita kezdődött arról, hogy miként kell az ilyen nézeteket képviselő párttagokhoz viszonyulni. A hétvégi kongresszuson egy nyilatkozattal próbálták lezárni a vitát. Az ellenszavazat nélkül elfogadott dokumentumban leszögezték, hogy "a holokauszt Németország történetének elszakíthatatlan része. Tagadása vagy relativizálása a szólásszabadság ürügyén a párt alapelveibe ütközik".