Lezárulhat a prostituáltbotrányba keveredett katonák ügye

2012.05.04. 22:38

Miután az ügyük vizsgálata pénteken befejeződött, néhány napon belül eldőlhet az amerikai fegyveres erők azon 12 tagjának a sorsa, akik érintettek voltak a Barack Obama kolumbiai látogatását megelőzően kirobbant cartagenai prostituáltbotrányban.

A katonák ügyében eljáró nyomozótiszt továbbította a javaslatait a régióért felelős amerikai déli parancsnokságot irányító Douglas Fraser tábornoknak.

A 12 katona és az elnök biztonságáért felelős Secret Service 12 embere 21 prostituáltat vitt fel a szállására Cartagenában, amikor a kolumbiai városban Obama elnök látogatásának biztosítását készítették elő.

A Secret Service érintett ügynökei közül nyolcan kiléptek a szolgálat kötelékéből, egynek megvonták a biztonsági jogosultságát, hármat pedig felmentettek. A három haderőnemet képviselő katonák ügyében a vizsgálat lezárásáig nem született döntés.

Jose Ruiz, a déli parancsnokság szóvivője szerint Fraser tábornok napokon belül dönt arról, hogy elfogadja-e a jelentést, vagy visszaküldi és további nyomozást kér.

Ugyan a türelmi zónákban Kolumbiában a prostitúció legális, annak igénybevételét az amerikai katonai szabályzat egyértelműen tiltja. Az amerikai titkosszolgálatok megállapították, hogy a szóban forgó örömlányok egyike sem köthető terrorizmushoz vagy kábítószerkartellekhez.