Albánok ezrei tüntettek Dél-Szerbiában

2012.05.05. 19:15

Mintegy kétezer albán tüntetett szombaton a dél-szerbiai Bujanovacban háborús bűnökkel gyanúsított több albán nemzetiségű személy előző napi őrizetbe vétele miatt, de politikai vezetőik egyes előzetes hírekkel ellentetében végül nem döntöttek a hét végi szerbiai választások bojkottjáról – jelentette a B92 belgrádi rádió és televízió.

A csatorna honlapja szerint a tüntetők albán zászlókat és egy amerikai lobogót lengetve gyűltek össze a városközpontban. A megmozduláson, amely Albánia nemzeti himnuszának eléneklésével kezdődött, a szónokok arra szólították fel a hallgatóságot, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a másnapi szerbiai választásokon. A tüntetés incidens nélkül ért véget.

Közben tanácskozást tartottak a dél-szerbiai albánok politikai vezetői, akik – noha ez a lehetőség előzőleg felvetődött – mégsem döntöttek a hét végi szerbiai választások bojkottjáról. Az albán vezetők mindazonáltal elfogadhatatlannak nevezték, hogy a szerb hatóságok pénteken szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával őrizetbe vettek több albán nemzetiségű személyt a térségben. A tanácskozáson elfogadott nyilatkozatban úgy vélték, az intézkedés célja az volt, hogy megfélemlítse a térség albán nemzetiségű lakosságát.

Szerbiában vasárnap elnök-, parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak. Koszovóval határos dél-szerbiai térségben, Bujanovac, Presevo és Medvedja környékén közel 60 ezer albán él. Tizenegy évvel ezelőtt, 2001 tavaszán albán fegyveres csoportok lázadást robbantottak ki ott azzal a szándékkal, hogy Koszovóhoz csatolják az albán többségű térséget. A felkelés elbukott, amiben nagy szerepe volt annak, hogy a Slobodan Milosevic jugoszláv elnök hatalmának megdöntése után megalakult új belgrádi vezetés elődjétől eltérően nem erővel, hanem tárgyalások útján, megállapodásokkal rendezte a helyzetet.