Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Gumibottal verik a Putyin ellen tüntetőket

2012.05.06. 17:31 Módosítva: 2012.05.06. 20:40

Több tízezer ember gyűlt össze vasárnap Moszkvában, hogy egy nappal Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása előtt tiltakozzon a politikus személye ellen, az ellenzék ugyanis azzal vádolja Putyint, hogy csalással nyerte meg a március 4-i választást. A rendőrök rátámadtak a tüntetőkre, gumibotozták őket, és több mint 250 tiltakozót (más források szerint négyszázat) őrizetbe vettek. Négy embert kórházba vittek, egy amatőr fotós pedig meghalt, mert leszakadt alatta annak az épületnek a tűzlétrája, amelyre felmászott.

Az előállított tüntetők között volt Borisz Nyemcov és Szergej Udalcov ellenzéki vezető valamint Alekszej Navalnij blogger, közölte az orosz televízió. A belügyminisztérium moszkvai főosztályának közlése szerint négy rendőr megsérült, amikor Moszkva központjában tüntetők megpróbálták áttörni a rendőrkordont. A Kreml közelében lévő Bolotnaja teret este hét óra után kezdték megtisztítani a rendőrök arra hivatkozva, hogy az engedélyezett idő lejárt, holott az fél nyolcig szólt.

A szervezők szerint legalább százezer ember vett részt a megmozduláson: bal-és jobboldaliak, radikálisok, nacionalisták és a békés tiltakozás jelképével vonuló fehér szalagosok. Nem hívták meg a szervezők a Jablokot, de elnökük és híveik is ott vonultak az Oktyabrszkaja térről a Jakimenka utcán. Szergej Mitrohin, a jobboldali párt elnöke már akkor aggódott, hogy a békés felvonulás összecsapással érhet véget.

A rendőrség hatalmas készültséggel várta a menetet, amely csak többszöri ellenőrzés után jutott el a Bolotnaja térre vezető hídig. A Kreml felé vezető Nagy Kőhidat pedig sorkötelesekkel és az OMON embereivel, valamint teherautókkal torlaszolták el. A Bolotnaja téri parkban több kutyás rendőr várakozott. A térre csak az előőrsnek számító fehér szalagosokat és a semmilyen mozgalomhoz nem tartozókat, vagy a békésebb ellenzékieket engedték be. Számuk már akkor több ezerre volt tehető, amikor elterjedt a hír, hogy a Szergej Udalcov vezette Baloldali Front párt aktivistáit, valamint a nacionalistákat és a különböző városokból érkező ellenzékiek csoportjait feltartóztatták. Több ezer embernek kellett várakoznia a tér bejáratánál felállított elektromos kapuknál.

Néhány kaput ledöntöttek a tüntetők, félórás huzakodás után Udalcovékat beengedték a nagygyűlés helyszínére, ahol azonban nem sokkal ezt követően őt, valamint Borisz Nyemcovot, a Szolidaritás mozgalom társelnökét és Alekszej Navalnij radikális ellenzéki bloggert is előállították. A téren lévők egy része hazaindult, míg a Jukosz feliratú pólókban lévők, Udalcov radikális baloldali aktivistái és a nacionalisták arra szólították fel a még mindig több ezres tömeget, hogy maradjon a helyszínen akár hétfőig is, amikor Vlagyimir Putyint beiktatják.

A tüntetők a Kőhidat eltorlaszoló rendőröket provokálni kezdték, mások ülősztrájkba kezdtek a hídnál lévő Udarnyik mozinál. Az állóháborút a rendőrség elégelte meg előbb, a radikalizálódó tömeget ellentmondást nem tűrően, gumibotot is használva feloszlatta. A Bolotnaja térről kiszorított tüntetők a Tretyakovszkaja metrótól a Bolsaja Ordinka utcán a Kreml felé indultak el, a rendőrség folytatta az előállításokat.