Kigúnyolhatja az iszlámot egy német párt

2012.05.07. 17:18 Módosítva: 2012.05.07. 17:58

Engedélyezte a bíróság egy német szélsőjobboldali pártnak, hogy az iszlám vallást bíráló karikatúrákkal kampányoljon.

A vallási plakátok betiltását Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere kezdeményezte, miután az elmúlt napokban több erőszakos összecsapás történt a hétvégi parlamenti választásokra készülő tartományban a szalafista iszlám radikális hívei és az iszlámot kifigurázó karikatúrákkal kampányoló Pro NRW párt támogatói között.

000 DV690028
Fotó: Henning Kaiser

Az arnsbergi és mindeni közigazgatási bíróság ítéletei szerint nem bizonyítható, hogy az iszlám vallást sértő karikatúrákkal való kampányolás veszélyt jelent a közrendre és közbiztonságra nézve.

Az iszlám visszaszorításáért – egyebek mellett újabb mecsetek németországi építése ellen – küzdő Pro NRW szombati bonni kampányrendezvényén súlyos összecsapás történt radikális szalafisták és a rendőrség között, amely során huszonkilenc rendőr sérült meg, közülük ketten súlyosan. Egy 25 éves iszlamistával szemben három rendbeli hivatalos személy elleni emberölési kísérlet miatt emeltek vádat, 109 muszlimot vettek őrizetbe.

A németországi muszlimok központi tanácsa elítélte a történteket. "Határozottan elhatárolódunk azon erőszakos muszlimoktól, akik önbíráskodásra biztatnak és rendőrökre támadnak" – közölte a vallási szervezet főtitkára.

A Pro NRW kampánya először május elsején vezetett összecsapásokhoz. Akkor nyolcvanegy szalafistát vettek őrizetbe azután, hogy radikális iszlamisták rendőrökre támadtak Solingenben. Az incidens akkor robbant ki, amikor a párt hívei iszlámbíráló karikatúrákat emeltek magasba a helyi mecset közelében.

2005 őszén hatalmas botrányt robbantott ki Dánia legnagyobb példányszámú napilapja, a konzervatív Jyllands-Posten című újság, amikor Mohamed arca címmel közzétett tizenkét karikatúrát; az egyiken a próféta feje látható bomba formájú turbánnal, égő kanóccal. A sorozat muzulmán szervezetek, államok tiltakozását, majd a dán termékek bojkottját váltotta ki. 2006-ban két embert letartóztattak, mert a karikaturista meggyilkolására készültek.