Észak-Carolinában tilos a melegházasság

2012.05.09. 09:52

Az Egyesült Államokban Észak-Carolina lakossága népszavazáson jóváhagyta kedden az állami alkotmány olyan értelmű megváltoztatását, hogy tilos az egyneműek házassága és élettársi kapcsolata. Ez visszaveti azt az országos törekvést, hogy egyre több államban legyen lehetséges a melegek törvényes kapcsolata.

Összesen száz megyében kérdezték meg a választókat és 95-ben már rendelkezésre állnak az eredmények. Ennek alapján az alkotmánymódosítást meglehetősen nagy arányban hagyták jóvá a szavazásra jogosultak, 61 százalékuk voksolt mellette.

Észak-Carolina eddig sem tette lehetővé a melegek és a leszbikusok házasságát, a referendum eredményével azonban az állam csatlakozik a többi délkeleti szövetségi államhoz abban, hogy alkotmányban tiltja azt, és evvel már a harmincadik amerikai állam a sorban.

Az egynemű párok jogai fontos téma az amerikai elnökválasztási versenyben. Barack Obama elnök nem jelentette ki, hogy támogatja a melegek házasodási jogát, de alelnöke Joe Biden több esetben is annak legalizálását szorgalmazta. Amerikában jelenleg 8 államban és Washingtonban szabad a meleg pároknak házasságot kötniük.