Repülés közben eltűnt egy gép Indonéziában

2012.05.09. 13:53

Bemutatórepülés közben, 46 emberrel a fedélzetén eltűnt a radarképernyőkről egy orosz Szuhoj gyártmányú Superjet 100-as repülőgép Indonéziában, Jakarta közelében. Helikoptereket küldtek a gép megkeresésére, de azok még nem találtak semmit. Mivel a próbaút csak 30 percig kellett volna hogy tartson, ha nem lenne baj, akkor mostanra már elő kellett volna kerülniük.

Az indonéz hatóságok szerint a repülőgép Bogor régiójában tűnt el a radarok képernyőjéről. Azt nem tudták megmondani pontosan kik az utasok, de valószínűleg különböző indonéz légitársaságok képviselői, illetve orosz diplomaták voltak.

A Szuhoj Superjet 100-as március 14-én, Indiában, a 2012-es hiderabadi légishow-n.
A Szuhoj Superjet 100-as március 14-én, Indiában, a 2012-es hiderabadi légishow-n.
Fotó: Noah Seelam

A próbarepülést azért szervezték, hogy a gépet gyártó Szuhoj, amely Európában is szeretné értékesíteni ezt a modellt, bemutathassa az új Superjet 100 előnyeit. A gépet már bemutatták Pakisztánban, Kazahsztánban és Mianmarban és Indonézia után még Laosz és Vietnám volt hátra.

Jelenleg nem zárható ki, hogy a gép lezuhant, annyit lehetett tudni, hogy a tervezett útvonal közel vitte a gépet egy magasabb hegyhez is. Az egyik utolsó adat szerint ötven perccel az indulás után a gép éppen ereszkedési manőverbe kezdett 3000 méteres magasságról a már említett hegy közelében.