Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

A görög szocialisták sem tudnak kormányt alakítani

2012.05.10. 19:24 Módosítva: 2012.05.10. 19:25

Nem sok reménnyel kecsegtetnek az újabb görög kormányalakítási tárgyalások, miután az előző két kísérlet kudarccal végződött. Csütörtökön a szocialisták vezetője, Evangelosz Venizelosz folytatott egyeztetéseket mindazon pártokkal, amelyek támogatják, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon.

Ehhez a széles koalícióhoz tartoznak a konzervatívok, szocialisták (PASZOK), a radikális baloldaliak szövetsége (Sziriza) és a Demokratikus Baloldal párt (Dimar). Mindazonáltal  a Sziriza fenntartja az EU-val kötött megszorító intézkedések eltörlésének követelését, amelyet viszont a potenciális partnerek elutasítanak.

Bár Venizelosz megállapodott a Dimarral, hogy széles koalícióra törekszenek, és ez az első alkalom, hogy két párt egyetértésre jutott, ám együttesen is csak 71 képviselőjük van a 300 tagú parlamentben.

"Helyeseljük, hogy több pártból alakuljon kormány, amely a 2014-es európai választásokig vezetné az országot" - nyilatkozta a görög televíziónak Fotisz Kuvelisz, a Dimar vezetője. Ez a kormány kettős célt követne: Görögországot az euróövezetben tartaná, és fokozatosan igyekezne az országot lekapcsolni a takarékossági programról - mondta Kuvelisz.

Venizelosz üdvözölte a javaslatot, amely szavai szerint igen közel áll a szocialisták elképzeléséhez. A megállapodás még nem jelent áttörést, "de jó jel" - mondta a PASZOK vezetője.

A görög média csütörtökön este öt százalék esélyt adott arra, hogy sikerül megállapodni egy széles koalícióban, és 95 százalékra taksálja új választások kiírásának valószínűségét.