Sokáig rejtély maradhat a Superjet balesete

2012.05.11. 09:19 Módosítva: 2012.05.11. 13:00
Tizenkét holttestet találtak a kutatásban részt vevők azon a helyen, ahol előző nap egy orosz repülőgép egy vulkán oldalába csapódott Indonéziában bemutatórepülés közben.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök bejelentette: orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal abban állapodott meg, hogy a két ország szakértői együtt folytatják a kutatást, illetve a baleset körülményeinek és okainak kivizsgálását.

Egy indonéz lapban pénteken olyan feltételezés látott napvilágot, amely szerint a pilóták és az irányítótorony információcseréjét megzavarhatta az, hogy egyes utasok nem kapcsolták ki mobiltelefonjaikat. A szerencsétlenül járt gép fedélzeten nyolctagú orosz személyzet és negyvenkét utas tartózkodott, köztük potenciális vásárlók és újságírók. Feltehetően nincs túlélője a balesetnek.

A mentők kötelek segítségével próbáltak feljutni a Salak vulkáni hegy majdnem függőleges oldalán arra a helyre, ahol a Szuhoj cég Superjet 100-as gépének roncsai szétszóródtak. Miután kiderült, hogy a gép fekete dobozát valószínűleg csak sokára fogják megtalálni, orosz és francia katasztrófamentők csatlakoztak a hazaiakhoz, így összesen nyolcvanöten vesznek részt a munkában. A sűrű köd miatt helikopterek pénteken meg sem tudták közelíteni a helyszínt.

"Már hullazsákokba tettük a holttesteket, de még nem hoztuk le őket" – mondta Daryatmo marsall, az országos mentőszolgálat illetékese a jakartai Halim repülőtéren, ahova a tetemeket viszik majd.

A 2211 méter magas Salak-hegy a fővárostól mintegy 80 kilométerre emelkedik. A repülőgép a hegyoldal egy igen meredek szakaszának ütközött körülbelül 1800 méter magasságban. A holttesteket hajókötelekkel fogják leengedni, majd gyalog viszik a legközelebbi útig, és helikopterrel szállítják Jakartába. Mindez két-három napot igényel a mentők szerint.