Törvénymódosítás jöhet Timosenko miatt

2012.05.14. 16:40

Szakértői vizsgálatra küldte az ukrán házelnök azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a külföldi orvosi segítségnyújtást az Ukrajnában fogva tartottak számára – jelentette be Volidimir Litvin hétfői kijevi sajtótájékoztatóján. Litvin közölte: a pénteken bejegyzett törvénytervezetet elküldte az illetékes bizottságnak és a parlament apparátusának véleményezés céljából.

Az ukrán ellenzék azt követeli, hogy a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko volt kormányfőt Németországban gyógykezeljék. Oroszország is felajánlotta, hogy kész vállalni a politikus kezelését. A főügyészség azonban emlékeztetett arra, hogy ezt az ukrán törvények nem teszik lehetővé.

2011-10-11T121534Z 1671465738 GM1E7AB1K8C01 RTRMADP 3 UKRAINE-TY
Fotó: Gleb Garanich

Timosenkót jelenleg a kelet-ukrajnai harkivi vasutas kórházban kezelik Lutz Harmsnak, a berlini Charité klinika orvosának az irányítása alatt. A tavaly augusztus óta őrizetben lévő 51 éves volt kormányfő bebörtönzése óta krónikus hátfájdalmakra panaszkodik, viszont nem akarta megengedni, hogy az állítása szerint a hatóságok kezében lévő ukrán orvosok vizsgálják meg.

Többen emlékeztetnek arra, hogy Ukrajnában korábban megmérgezték Viktor Juscsenkót, aki Viktor Janukovics elnök egykori ellenfele és a narancsos forradalomban még Timosenko szövetségese volt – akivel később szembefordultak –, így indokolt lehet Timosenko óvatossága. A politikusnő április 20-án kezdett éhségsztrájkba, miután állítása szerint három börtönőr sérüléseket okozott neki, amikor erővel kórházba akarták szállítani.

"Julija Timosenko azt mondta, hogy elégedett az orvosi kezeléssel. A gyógykezelés Lutz Harms német orvos irányításával történik. Az ukrán egészségügyi személyzet minden utasítását teljesíti. Timosenko azt mondta, hogy egészében elégedett az egészségügyi személyzettel" – idézte Thomas Meliát az Unian ukrán hírügynökség. Melia szerint a látogatás alatt Timosenko energikusnak tűnt, és a híres hajfonatát is viselte. John F. Tefft, az Egyesült Államok kijevi nagykövete elmondta, hogy a találkozó fél órán át tartott. A látogatás alatt átadták az ellenzéki vezetőnek Hillary Clinton külügyminiszter jókívánságait.

Koncepciós módszerek

Julija Timosenko a 2004-es narancsos forradalom győzelme után 2005 szeptemberéig, és 2007-2010 között is miniszterelnök volt. Két éve azonban – vitatott elnökválasztáson – kikapott Viktor Janukovicstól, akit még a narancsos forradalom távolított el a hatalomból. Az azóta ellenzéki vezető Timosenko tavaly augusztus óta őrizetben van, októberben hétéves börtönbüntetésre ítélték hatalommal való visszaélés miatt. A vádak szerint túl drágán kötött megállapodást Oroszországgal földgázvásárlásról 2009-ben.

A Timosenko elleni eljárást az USA és az EU is koncepciós pernek tartotta, és kifogásolta az ítéletet. A per egyik kulcsa az lehetett, hogy novemberben parlamenti választásokat tartanak Ukrajnában, Janukovics pártjának legerősebb kihívója pedig Timosenko pártja, ráadásul a politikusnő 2010 óta népszerűbb lett egykori legyőzőjénél.

Bojkott

Az elmúlt hetekben több európai vezető politikus is felvetette a június 8. és július 1. közötti 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság ukrajnai meccseinek esetleges bojkottját (az Eb döntőjét Kijevben rendezik, Ukrajnában lesz az egyik elődöntő, két negyeddöntő, és értelemszerűen a csoportmeccsek fele is).

Viktor Janukovics
Viktor Janukovics
Fotó: Sergei Supinsky

A lengyel-ukrán EB jó lehetőséget teremthetett volna Viktor Janukovics vitatott elnökválasztási győzelme és lépései után Ukrajna nemzetközi megítélésének javítására, azonban egy hónappal az Eb kezdése előtt még mindig főleg rossz hírek vannak az országról, amelyek élén a bebörtönzött Julija Timosenko áll. Így a kiemelt figyelem könnyen a visszájára fordulhat, és szorongathatja az ukrán vezetést.  • Tippek
  • Bankszámla