Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Martonyi: Megsértett gazdasági érdekek alakultak politikai tiltakozássá

2012.05.17. 18:21

Sértés megkérdőjelezni a magyarországi demokráciát, mondta Martonyi János külügyminiszter az O Globo című brazil lapnak, elsősorban azzal magyarázva a magyarországi demokráciával szembeni kétségeket, hogy megsértett gazdasági érdekek alakultak át politikai tiltakozássá. A külügyminiszter pénteken befejeződő brazíliai látogatása alkalmából adott interjút az újságnak.

A lap azon felvetésére, hogy az Európai Bizottság megkérdőjelezte a magyarországi demokrácia minőségét, Martonyi János elmondta: Magyarország parlamentáris demokrácia az összes fékkel és ellensúllyal. Felvetődött néhány legitimációs kérdés az Európai Parlamentben, de ezeket rivális politikai pártok fogalmazták meg. „Ez a politikai játék része Európában, hogy megkérdőjelezik a politikai ellenfelek demokratikus elkötelezettségét. Néha ez túllép egy mértéket és egyfajta sértéssé válik. Ekkor szükségessé válik ennek visszautasítása. Mi ezt tesszük" – mondta.

Martonyi János szerint főleg gazdasági okokból kérdőjelezik meg a magyarországi demokrácia minőségét. „Bevezettünk egy magas adót a bankrendszerben, amit nem jól fogadtak – micsoda meglepetés – a bankok. Ma már az EU 11-12 tagállama teszi ugyanezt. Ugyancsak bevezettünk különadókat az energia és a telekommunikáció területén. A bankokat is megadóztattuk, de volt némi feszültség főleg a külföldi tulajdonú bankokkal."

A külügyminiszter szerint a másik ok az Európában az állítólagos ideológiák között folyó harc. A magyar alaptörvény bevezető részében van egy hivatkozás a kereszténységre, Martonyi szerint pedig Magyarország nem létezne a kereszténység nélkül. "Ha több mint ezer évvel ezelőtt a magyar vezetés nem dönt a kereszténység felvételéről és nem kér koronát a pápától, akkor az ország valószínűleg eltűnt volna. Abban az időben az (állam)alapítás része volt az állam és az egyház. (...) Ez a mi identitásunk" – mondta.

Martonyi János a kétoldalú kapcsolatokról elmondta, a magyar kormány nagyobb kereskedelmi forgalmat akar, és lényegesen több brazil beruházást szeretne látni Magyarországon. Szeretné, ha több brazil diák tanulna Magyarországon, több turista érkezne és erősödne a tudományos együttműködés. Ugyancsak szeretné látni Brazília hangsúlyosabb jelenlétét Közép-Európában, Magyarország szomszédainál.