Antikapitalisták tüntetett Frankfurtban

2012.05.19. 21:29

A német rendőrség szerint 20 ezren, a szervezők szerint több mint 25 ezren tartottak békés felvonulást szombat délután Frankfurt belvárosában, hogy tiltakozzanak a megszorítások európai politikája ellen. Ez volt az egyetlen tüntetés, amelyet a város vezetése és a német igazságügyi szervek engedélyeztek az antikapitalista szervezetekből álló, úgynevezett Blockupy Frankfurt (Foglald el Frankfurtot) szövetség szerdán kezdődött, eredetileg négynaposra tervezett megmozdulásának keretében.

Roland Süss, a Blockupy zászlója alatt tömörülő szervezetek egyike, az Attac Németország vezetőségi tagja elégedetten nyilatkozott a részvevők magas számáról.

A tüntetők erőteljes rendőri kíséret mellett vitték transzparenseiket, amelyeken egyebek közt olyan jelszavakat lehetett olvasni, mint hogy "Az eurózóna leégett" vagy "Amikor az igazságtalanság szabállyá lesz, az ellenállás kötelességgé válik". Egyesek a tilalom ellenére kapucnival, sállal és napszemüveggel takarták el arcukat, de nagyobb incidens nem történt, és az előző napokkal ellentétben a rendőrség szombaton senkit sem állított elő.

A világ egyik legjelentősebb pénzügyi központjának biztonságát ötezer rendfenntartóval őrző német rendőrség pénteken feloszlatta a Blockupy Frankfurt üzleti negyedében megtartott engedély nélküli tüntetését, és a nagyjából ezer, polgári engedetlenséget hirdető résztvevőből mintegy négyszáz főt előállított. Az Európai Központi Bank székházánál vízágyút is bevetettek.
A rendőrség szóvivőjének szombati közlése szerint azonban az elmúlt napokban előállítottak közül már mindenkit elengedtek.

A Blockupy nem más mint szakszervezetek, a kapitalizmust és a globalizációt bíráló szervezetek és mozgalmak, illetve egy német parlamenti párt, a reformkommunista Baloldal laza szövetsége. Az elnevezés az angol occupy (elfoglal) és block (eltorlaszol) igék összevonásából keletkezett. A mozgalom a frankfurti üzleti negyedre koncentrálja akcióit.

Az "előd-mozgalom", a 2011-ben indult Occupy aktivistáinak frankfurti táborát szerdán számolták fel, a táborverést követően hét hónap és egy nap után. Az új szerveződés csütörtöktől kívánta blokád alá vonni tüntetésekkel a belvárost, de csak a szombati tüntetésre kaptak engedélyt.