Az Egyesült Államokba érkezett a vak kínai aktivista

2012.05.20. 08:10

Megérkezett az Egyesült Államokba Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng), a vak kínai jogvédő aktivista, aki új életet akar kezdeni családjával, írja a BBC. Csen jogot tanul majd a New York-i Egyetemen, az épület előtt arról beszélt, hogy Kína visszafogottan és nyugodtan kezelte a helyzetet.

A férfit a newarki nemzetközi repülőtérről a manhattani Greenwich Village-be szállították a lakásához, ahol sokan várták és üdvözölték. Begipszelt lábbal, mankóra támaszkodva jelent meg a nyilvánosság előtt, pekingi elindulása előtt több mint két hétig lábtöréssel ápolták Kínában.

„Az utóbbi hét évben egy napot sem pihentem. Azért jöttem ide, hogy testben és lélekben összeszedjem magam" – mondta tolmács segítségével. Arra buzdította az őt üdvözlőket, hogy harcoljanak az igazságtalanság ellen. Köszönetet mondott az amerikai és a kínai kormánynak, valamint a svájci, a kanadai és a francia nagykövetségnek amiatt, hogy lehetővé tették, illetve segítették Amerikába utazását.

A kínai média nem ejtett szót Csen távozásáról, korábban a külügyi szóvivő csak annyit mondott, hogy Csennek is jogában áll külföldön tanulni, mint bármely más kínai állampolgárnak.

A 40 éves vak férfi április végén szökött meg Santung (Shandong) tartománybeli őrzött falusi otthonából, és végül a pekingi amerikai nagykövetségre érkezett. Egybehangzó tájékoztatások szerint hat nap után, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Pekingbe érkezésének napján önszántából távozott az épületből, és a nagykövet, Gary Locke kíséretében a Csaojang (Chaoyang) kerületi kórházba vitték, ahol találkozott a feleségével és két gyermekével.

Csen állítólag kínai részről ígéretet kapott arra, hogy kérésének megfelelően Kínán belül biztonságos környezetbe költözhet, és egyetemi tanulmányokat folytathat. Nem sokkal a kórházba érkezése után, azonban bejelentette, hogy mivel fenyegetve érzi magát és családját, mégis inkább az Egyesült Államokba távozna.