Erre költenek az angol lottónyertesek

2012.05.20. 10:33

Elsősorban a mindennapi életben alkalmazható luxuscikkekre költenek a brit lottónyertesek. A brit lottót üzemeltető Camelot cég felmérése szerint a brit lottó győztesei között a legnépszerűbb célpont a luxusfürdőkád, amit a szerencsések mintegy harmada vásárol meg a győzelem után. Rögtön utána következik a ruhásszekrényszoba, az elektromos kapuajtó, a játékszoba és a hobbiállat, amiből a kutyát részesítik előnyben – írja a The Press Association.

A lottónyertesek közel fele a nyeremény felvétele utáni három hónapban elköltözik korábbi otthonából, kilenc százalékuk feltétlen tó-, vagy folyópartra telepedik le. Körülbelül egyharmaduk jelentősen nagyobb tisztaságra tartanak igényt a lakásában, egészséges életmódra viszont csak Fortuna kegyeltjeinek tizenhat százaléka tér át.

A pénteken kisorsolt EuroMillions Millionaire Raffle garantáltan 18 új milliomossal ajándékozza meg Angliát. A National Lottery szóvivője szerint úgy tűnik, „mindenképpen számolni kell a kiadások tervezésekor azzal, hogy minden új milliomosnak kell majd egy fürdőkád, egy hatalmas szekrény, tisztább környezet és természetesen egy kutya”.

Magyarország is lottólázban ég: megint nem vitték el szombaton az ötös lottó főnyereményét, amely jövő héten már 3 545 millió forint lesz. A vasárnap húzott hatos lottón 1 491 millió volt a tét. Az eddigi legnagyobb lottónyereményt, 5,2 milliárd forintot 2003 novemberében vitték el.

Két évre rá egy könyv jelent meg, melynek szerzője állítólag a nyertes volt és a nyeremény átvétele utáni eufóriát, életének alakulását mutatta be. A könyv szerint Ferrarit, luxusvillát vásárolt, később azonban kiderült, hogy halálos beteg, Németországban hunyt el. A könyv alapjául szolgáló kéziratot állítólag halála előtti kérésének megfelelően felesége juttatta el a kiadóhoz.

Pszichológusok szerint a milliárdos összegeket elnyerők komoly traumaként élik meg a szerencséjüket. A sorsoláskor tapasztalt örömöt rövidesen sokkhatás, depresszió és ürességérzés válthatja fel, írja összeállításában a HVG. Magyarországon a lottónyertesek kilétét nem szokás nyilvánosságra hozni.