Leszerelték a szlovák képviselőfigyelő kamerákat

2012.05.23. 16:28

Eltávolították szerdán a szlovák parlamentből azt a kamerát, ami eddig azt volt hivatott megfigyelni, hogy a képviselők miként írják alá a jelenléti íveiket. A kamerát Pavol Paskának, a szlovák törvényhozás elnökének az utasítására szerelték le.

A kamerát még 2010-ben szereltette fel Richard Sulík, a parlament akkori elnöke két évvel egy olyan botrányt követően, ami képviselők jelenléti íveinek az állítólagos meghamisítása kapcsán robbant ki.

A botrány 2008-ban egy - pozsonyi újságírók által készített - videófelvétel nyilvánosságra kerülését követően robbant ki. A felvételen Rafael Rafajt, a Szlovák Nemzeti Párt parlamenti klubjának vezetőjét lehetett látni, amint aláírja a képviselők jelenléti ívét, majd közvetlenül ezután azt mutatta a felvétel, hogy a jelenléti dokumentumon Ján Slotának, a párt vezetőjének - korábban nem ott lévő - aláírása is megjelent. Az ügyet végül mégsem vizsgálták ki, mivel Pavol Paska - a parlament akkori és mostani elnöke - megelégedett Rafael Rafaj azon állításával, hogy nem írt alá Ján Slota nevében. Ezzel egyidejűleg Ján Slota a jelenléti íven szereplő aláírásról azt állította, hogy az az övé.

Richard Sulík a kamera felszerelésekor arra hivatkozott, hogy amennyiben a képviselők fizetést kapnak, kötelességük részt venni a plénum, illetve a bizottságok ülésein is. Pavol Paska a kamera leszerelése kapcsán hozott döntést - szóvivője által - szerdán a képviselők megfigyelésének méltatlanságával indokolta.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint amennyiben a szlovák törvényhozás képviselői igazolatlanul legalább két napot hiányoznak a plénum vagy a bizottságok üléseiről, csak fizetésük felét kaphatják meg. Amennyiben az igazolatlan hiányzásaik egy hónap alatt több mint négy napot tesznek ki, az egész fizetésüket és az ahhoz járó költségtérítés összegét is megvonják tőlük.