Peking: Az USA még mindig képmutató

2012.05.25. 17:02

Kína az idén is elkészítette a saját Egyesült Államokra vonatkozó emberjogi jelentését, válaszul az őt ért washingtoni támadásra – adta hírül a Hszinhua hírügynökség pénteken.

A 2011-ben gyűjtött információkból álló összeállítást, sorrendben a tizenharmadikat, csakúgy mint korábban, a kormány információs hivatala készítette, és az a célja, hogy feltárja az Egyesült Államok "valós emberjogi helyzetét" – áll a dokumentumban.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön adta ki a 2011-es országjelentéseket, amelyekben közel kétszáz ország emberjogi helyzetéről "túlzottan kritikus" megállapításokat tesz, Kínát illetően pedig "torzít és vádol", miközben "szemet huny a maga siralmas emberjogi helyzete felett és hallgat róla" – állítják a kínai szerzők.

A terjedelmes irat, amelyet az interneten is közzé tettek, hat fejezetben taglalja az amerikai emberjogi helyzetet, de megjegyzi, hogy a közölt tények csupán illusztrációk. Megállapítja, hogy Washingtonnak nincs sem erkölcsi, sem politikai, sem jogi alapja arra, hogy a "világ emberjogi igazságszolgáltatójaként lépjen fel, magát más országok fölé helyezve".

Kína azt tanácsolja, hogy az Egyesült Államok ne alkalmazzon kettős mércét, állítsa le "népszerűtlen gyakorlatát", és ne használja az emberi jogokat politikai eszközként ahhoz, hogy beavatkozzon más országok belügyeibe, a maga stratégiai céljait szem előtt tartva lejárassa azokat.

A dokumentum szerint az Egyesült Államokban a polgári és politikai jogok terén súlyos jogsértéseket követnek el, és példaként hozza fel az Occupy Wall Street elnevezésű mozgalom elleni hatósági fellépést, a rendőrségi brutalitást.

Az internethasználattal összefüggésben megállapítja, hogy az Egyesült Államokban olyan törvények vannak hatályban, amelyek a kormány és a bűnüldöző hatóságok számára lehetővé teszik az internetforgalom figyelését és azon tartalmak blokkolását, amelyeket "nemzetvédelmi szempontból károsnak" ítélnek.

A jelentésben kitértek a vagyon- és személyi biztonság helyzetére, a gazdasági, társadalmi és kulturális jogok érvényesülésére, a rasszista megkülönböztetésekre, a nők és gyerekek jogaira, továbbá Washington szemére vetik, hogy "egyre nagyobb mértékben járul hozzá a "nemzetközi zűrzavarhoz", és felemlegetik az általa vezetett háborúkat, amelyek "humanitárius katasztrófákat idéztek elő".