Szíriában helikopterekről lőtték a kurdokat

2012.05.25. 20:32

A szíriai hadsereg helikopterei pénteken először támadták a Bassár el-Aszad elnök rendszerét elutasító kurd településeket a török határ közelében, sokan megsebesültek – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Legalább négy rendőr elesett a lázadókkal vívott harcban a térségben fekvő Kanszebbában.

"Most először volt a kurd hegyvidék néven ismert övezet légitámadások célpontja. Meredek hegyvidék, harckocsival nehezen megközelíthető" – közölte Rámi Abdel-Rahmán, a londoni székhelyű OSDH elnöke, aki szerint mintegy 20 lakos sebesült meg.

Abdel-Rahmán szerint a helikopterekről nehézgéppuskával pontos célpontokat támadtak, hogy megtisztítsák az övezetet a szárazföldi csapatok odaszállítása és a lázadók kiszorítása érdekében.

Pénteken összesen 28 többségében civil ember halt meg Szíriában erőszakos cselekményekben az egy hónapja érvényben lévő tűzszünet ellenére, amelyet naponta megsértenek.

A Homsz tartománybeli Hula városban ellenzéki aktivisták közlése szerint elkeseredett harcok törtek ki a kormányerők és a lázadók között.

Az OSDH szerint legalább tíz ember halt meg, amikor a kormánycsapatok Hulát bombázták. Ahmad Kasszem aktivista szerint a harc azután tört ki, hogy a szíriai erők tüzet nyitottak egy Aszad-ellenes tüntetésre és egy tüntetőt megöltek. Több katona megsebesült és öt harckocsit harcképtelenné tettek – közölte az aktivista.

Páncélosok jelentek meg Aleppóban

A lázadás kezdete óta először, pénteken a szíriai hadsereg páncélosai bevonultak Aleppóba, az ország második legnagyobb városába, ahol az utóbbi hetekben példátlan méretű tüntetések voltak Bassár el-Aszad rendszere ellen.

A páncélosok Kalasze és Busztán-el-Kaszr negyedekben cirkáltak, ahol ezrek vettek részt egy pénteken lelőtt fiatal férfi temetésén – közölte az OSDH.

"Éljen Szíria! Le Aszaddal!" – skandálták a gyászszertartáson részt vevő tüntetők. A város utcáin több tízezren követelték a rendszer bukását. A lázadás kezdete, 2011 márciusa óta ez volt a legnagyobb szabású tüntetés Aleppóban, ahol fokozatosan alakult ki a tiltakozó mozgalom, amelynek magja a város egyetemének diákmozgalma volt.