Tilos vuvuzelázni Auschwitzban

2012.05.25. 18:13
Nemcsak az afrikai trombitát, de semmilyen a szurkoláshoz kapcsolódó nemzeti jelképet nem lehet bevinni az egykori náci haláltábor területén lévő emlékhelyre – tudta meg a Nemzeti Sport Online.

A dél-lengyelországi Krakkó közelében lévő Oświęcim a második világháború ideje alatt Auschwitz-Birkenau néven volt ismert. Itt működött a legnagyobb náci haláltábor, ahol egy-másfél millió különböző nemzetiségű, de 90 százalékban zsidó ember tömeggyilkossága zajlott.

Az itt kialakított emlékhelyet minden évben milliók keresik fel, ahogy valószínűleg idén is. Az Ukrajna és Lengyelország közös rendezésében zajló labdarúgó-Európa-bajnokság miatt fokozottan fogják ellenőrizni az emlékhelyet.

000T TRDV738818

Az emlékhely vezetősége szeretné a rendbontásokat elkerülni, így előre közreadta, hogy szankciókkal kíván élni. Ennek értelmében a területre semmilyen, a szurkoláshoz kapcsolódó tárgyat nem lehet bevinni, tehát tilos lesz nemzeti zászlókkal meg sálakkal bemenni, és persze vuvuzelával sem lehet tülkölni majd a haláltábor emlékhelyén. A tiltás nem csak a tornán résztvevő nemzetek szurkolóira vonatkozik. Ezt annyira komolyan veszik, hogy a torna ideje alatt az izraeli zászló ugyanúgy ki lesz tiltva, mint az összes többi.

„Nem szeretnénk, ha a sportesemény keltette felfokozott érzelmi hangulatot a látogatók behoznák a múzeum területére″ – idézi az emlékhely egyik vezetőjét az AGI olasz hírügynökség.

Az Európa-bajnokság négy hete alatt a Krakkóban szállást foglaló angol és holland, a szomszédos Wieliczkában elszállásolt olasz, valamint a távoli Gdanskban lakó német válogatott is jelezte, hogy meg fogják látogatni az auschwitzi emlékhelyet.