Megölték az al-Kaida második emberét

2012.05.29. 17:23

Az amerikaiak vezette szövetséges erők vasárnap légitámadásban megölték az al-Kaida afganisztáni szervezetének második számú vezetőjét, Sakhr al-Taifit a szövetségesek által kiadott közlemény szerint. Az ország keleti tartományában, Kunarban végrehajtott légitámadásban az al-Kaida egy katonája is életét vesztette, civil áldozatai nem voltak az akciónak. Az amerikaiak szerint al-Taifi volt a felelős az Afganisztánban állomásozó NATO csapatok valamint az afgán biztonsági erők elleni támadások megszervezéséért és ő felügyelte a külföldi lázadók és fegyverek beszállítását az országba.

A tálibok szóvivője, Zabiullah Mujahid tagadta Sakhr al-Taifi halálának hírét, szerinte a térségben nincsenek al-Kaida katonák és a támadásban két tálib lázadó vesztette életét – írja a BBC. Az elmúlt két évben a szövetségesek legalább 18 al-Kaida-vezetőt és a tálib lázadók számos magas rangú tisztjét ölték meg drón támadásokkal Afganisztánban. Múlt nyáron, Oszama Bin Laden halála után az amerikai védelmi minszter, Leon E. Panetta azt nyilatkozta: közel járnak hozzá, hogy végleg megsemmisítsék az al-Kaidát. Szakértők viszont arra figyelmeztetnek: a terrorszervezet még mindig komoly veszélyt jelent az amerikaiakra és szövetségeseikre.

A New York Times keddi számában azt állította, hogy Barack Obama amerikai elnök személyesen hagyja jóvá azoknak a feltételezett al-Kaida tagoknak a neveit, amik felkerülnek a „halállistára”. A lista a terrorszervezet azon tagjainak nevét tartalmazza, akiket az amerikai biztonsági erőknek dróncsapással kell megsemmisíteni Pakisztánban, Jemenben vagy Szomáliában.