Újabb mészárlás Szíriában

2012.05.30. 14:50
Mélyen felkavarta Robert Moodot, az ENSZ szíriai megfigyelőcsoportjának vezetőjét, hogy kedden éjjel újabb 13 kivégzett ember holttestére bukkantak Deir-ez-Zór tartományban.

"Mindegyik holttestnek hátra volt kötve a keze, s néhányon látszott, hogy közvetlen közelről lőtték fejbe" – írta a norvég vezérőrnagy az esetről szóló jelentésben, és hozzátette, hogy "mélyen felkavarta ez a szörnyű, megbocsáthatatlan cselekedet".

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni központú civil szervezet is megerősítette a deir-ez-zóri mészárlás hírét. A szervezet információi szerint az áldozatok civilek voltak. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az áldozatokkal egyetlen fejlövés végzett.

A múlt hét végén a közép-szíriai Homsz közelében lévő Húla településen végeztek ki feltehetően a kormányhoz hű milíciák legkevesebb 108 civilt, köztük csaknem félszáz gyereket. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki a nemzetközi közösségben, és számos ország tiltakozásképpen kiutasította Szíria diplomáciai képviselőit.