Kiszabadult a FARC fogságából a francia újságíró

2012.05.31. 00:46
A legnagyobb kolumbiai gerillaszervezet szabadon engedte szerdán azt a francia újságírót, akit egy hónappal ezelőtt ejtett fogságba.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista lázadócsoport több humanitárius szervezet által alakított küldöttségnek adta át Roméo Langlois-t a déli Caqueta megyében található San Isidro faluban, nem messze attól a helytől, ahol elfogták.

Az újságíró szabadulása után közölte, hogy nem panaszkodhat, mert a lázadók tisztelettel bántak vele, úgy, mintha a vendégük lett volna, barátságosak voltak, sosem kötözték meg, és jó koszton tartották.

A 35 éves újságírót, a France 24 hírtelevízió és a le Figaro munkatársát április 28-án ejtették túszul Kolumbia déli részén, amikor a FARC egyik fellegvárának számító Caqueta megyében tudósított arról, ahogyan a hadsereg megsemmisít egy kokainlaboratóriumot. A lázadók rajtaütöttek a katonákon, tűzharc bontakozott ki, s mivel az újságíró a hadsereg által rendelkezésére bocsátott sisakot és golyóálló mellényt viselt, a lázadók katonának vélték, és elfogták. Langlois a karján könnyebben megsebesült.

A FARC ahhoz az előfeltételhez kötötte a "hadifogoly" szabadon bocsátását, hogy nyissanak vitát a sajtó feladatáról az országban folyó fegyveres konfliktus bemutatásában.

A FARC 1964-ben ragadott fegyvert, jelenlegi létszámát 8 ezer körülire becsülik. Az elmúlt években jelentős veszteségeket szenvedett el a kormányerőkkel szembeni harcban. A lázadók áprilisban jelentették be, hogy elengedték utolsó "politikai foglyaikat", tíz katonát és rendőrt, akiket 14 éven át tartottak fogva.