Pongrác
12 °C
23 °C

Milicisták csaptak össze a tripoli reptéren

2012.06.05. 06:25

Milicisták egy időre ellenőrzésük alá vonták hétfőn a tripoli repülőteret, ezért a líbiai fővárosba menetrend szerint érkező gépeket át kellett irányítani más repülőtérre. A légikikötőbe érkeztek más milíciák fegyveresei is, és összecsapás tört ki a két csoport között.

Az al-Aufea Brigád tagjai, akik légelhárító fegyverekkel felszerelt kisteherautókon érkeztek Tarhúna városból, azért foglalták el a repülőtér betonját, mert ezzel akarták kikényszeríteni, hogy a hatóságok bocsássák szabadon bebörtönzött vezetőjüket.

Egy  elutazni készülő olasz állampolgár kaotikusnak írta le a helyzetet a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva. Mint állította, a fegyveresek körülbelül kétszázan voltak.

Később a repülőtérhez érkeztek más milíciák tagjai Tripoliból és Zenten városból, hogy megpróbálják távozásra bírni az Aufea tagjait. Ekkor tört ki az összecsapás a rivális csoportok között, melyben tízen megsebesültek. A lövöldözésnek olyan milíciák vetettek véget, amelyek már tagjai a kormány biztonsági szolgálatának.

Egy kormányszóvivő ezután – éjfél körül – közölte, hogy a konfliktus megoldódott, ismét a központi hatalom ellenőrzése alatt van a repülőtér, és azon 24 órán belül megindul a légi forgalom.

A repülőtér betonján az éjszaka 11 gép állt üresen, köztük több európai légitársaság gépei, közben kormánymilicisták 30 kisteherautóval őrizték a légikikötőt.

A hírügynökségek beszámolói szerint az eset is azt támasztja alá, hogy a líbiai átmeneti kormány nem képes megszilárdítani a hatalmát az országban, ahol tavaly még a Moammer Kadhafi diktatúráját megdöntő háború zajlott, miközben éppen ennek ellenkezőjéről próbálja meg meggyőzni a lakosságot és a nemzetközi közösséget. Több volt lázadócsoport még mindig nem hajlandó letenni a fegyvert. Néhány hét múlva lesznek az alkotmányozó nemzetgyűlési választások Líbiában.