Vazul
10 °C
25 °C

Amerika többsége támogatja a melegházasságot

2012.06.06. 17:38

Az amerikaiak ötvennégy százaléka támogatja, negyvenkét százaléka ellenzi az azonos neműek házasságát – derült ki a CNN televízió és az ORC közvéleménykutató-intézet közös felméréséből. A demokrata szavazók közül tízből heten, a függetlenek közül tízből hat ember támogatná a melegek házasságát, a republikánusok 72 százaléka ugyanakkor ellenzi azt. A vélemények korcsoportonként is erősen megoszlanak: az ötven év alattiak többsége támogatja, az ötven fölöttiek többsége ellenzi a melegházasságot.

A felmérést azután tették közzé, hogy kedden a San Francisco-i fellebbviteli bíróság visszautasította korábbi ítélete felülvizsgálatát, ami alkotmányellenesnek minősítette azt a 2008-ban népszavazáson elfogadott kaliforniai törvényt a melegek házasságának tiltásáról.

A telefonos felmérésben 1009 amerikait kérdeztek a melegházasságról és a melegekről alkotott véleményéről. A hibahatár három százalék volt, így a kutatás szerint az amerikaiak többsége támogatja a melegek házasságát. A vizsgálat során a megkérdezettek hatvan százaléka nyilatkozta, hogy van meleg ismerőse, ami jelentős emelkedés 2010-hez képest, amikor a megkérdezetteknek csak negyvenkilenc százaléka nyilatkozott ugyanígy. Keating Holland, a kutatás vezetője szerint a melegek megítélésében is komoly változások tapasztalhatók: míg 1998-ban a többség még úgy gondolta, hogy a melegek meg tudnák változtatni a szexuális beállítottságukat, ha akarnák, ma már háromból csak egy amerikai gondolja ezt.