Egyházi esküvő a dán melegeknek

2012.06.07. 17:21

A hónap közepétől Dániában az azonos nemű párok egyházi esküvőt is tarthatnak, és a boldogító igent az oltár előtt mondhatják ki. A parlament nagy többséggel fogadta el az egyházügyi miniszter, Manu Sareen erre vonatkozó indítványát.

Az új szabályozás az evangélikus egyházra vonatkozik; Dániában a lakosság 80 százaléka ehhez a felekezethez tartozik.

A parlament döntését a Folketing épületében a meleg és leszbikus mozgalom jelenlévő tagjai hatalmas ujjongással fogadták. A törvény június 15-én lép hatályba.

Dánia mindig is úttörő szerepet vállalt ezen a téren. 1989-ben az európai országok közül Dánia volt az első, amely engedélyezte az azonos neműek anyakönyvvezető előtti egybekelését. A hivatalos házassági kapcsolat helyett eddig a "bejegyzett partneri viszony" számított az elfogadott elnevezésnek, mostantól azonban az igen szónak az oltár előtti kimondásával a kapcsolat hivatalosan is a házasság rangját kapja.

Az evangélikus Dán Népegyház lelkészeinek egy része erőteljesen ellenzi az azonos neműek egyházi esküvőjét. A törvény életbe lépését követően ők - saját döntésük alapján - megtagadhatják, hogy melegeket és leszbikusokat összeadjanak.  • Hírek
  • Árfolyam