Kivégezték Szaddám Huszein egykori titkárát

2012.06.07. 15:24
Kivégezték Szaddám Huszein egykori iraki diktátor titkárát, Abdel-Hamid Mahmúdot, akit 2003 júniusában vettek őrizetbe, és később halálra ítéltek - közölte csütörtökön az igazságügyi minisztérium szóvivője.

Haidar asz-Szaadi elmondta, hogy a férfit a nap folyamán kivégezték. Az igazságügyi miniszter érvényt szerzett a halálos ítéletnek - tette hozzá.

Abdel-Hamid Mahmúd elnöki titkár Szaddám és két fia után a leginkább keresett irakiak 55 fős listáján a 4. helyen szerepelt. A bíróság két évvel ezelőtt, 2010 októberében szabott ki rá halálbüntetést a síiták ellen az 1980-as években elkövetett népirtásért. A perrel egy időben ítélték el Tárik Azíz, volt miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert, a néhai államfő egyik legfőbb bizalmasát. Ő jelenleg is börtönben van.

Az elnöki titkár, aki gazdájához hasonló bajuszt és katonai sapkát viselt, a korábbi iraki rendszer egyik legfélelmetesebb tagja volt, ő továbbította a minisztereknek az elnök utasításait.

A diktátort, Szaddám Huszeint 2006-ban akasztották fel azt követően, hogy halálra ítélték a síiták elleni 1982-es, 148 ember életét követelő mészárlásért.