Mérgezik az iskolás lányokat Afganisztánban

2012.06.07. 19:16
Az afgán kormány szerint a tálibok vegyi anyagokkal mérgezték a diáklányokat több iskolában. A lázadók besurrantak az épületekbe, majd vegyi anyagokat öntöttek az ivóvízkészletbe, más esetekben vegyszert szórták szét az udvaron. A tálibok szóvivője tagad. Közben Karzai elnök elítélte a NATO szerdai légicsapását, amiben afgán források szerint 18 civil vesztette életét. A NATO vizsgálja az ügyet.

Az iskolai mérgezések ügyében tizenöt gyanúsítottat tartóztattak le szerdán, köztük egy tanárt, egy iskola pénztárosát és annak feleségét, akiket a vád szerint lefizettek a lázadók, hogy bejuthassanak az iskolák épületeibe. A többi letartóztatott személyt tálib lázadóként azonosították a hatóságok. Kormányzati tisztviselők szerint az akciók az elmúlt három hétben 6 iskolát érintettek az északi Tahár tartományban. Az egyik iskolában 125 megbetegedést jelentettek – adta hírül a huffingtonpost.com.

A tálib lázadók egyik fő szóvivője azonban tagadta, hogy a felkelőknek köze lenne a mérgezésekhez és részvétét fejezte ki a megbetegedett gyermekek családjainak. "Az ártatlan gyermekek megmérgezése ellentmond az iszlám jognak. A mudzsáhidek nem vesznek részt ilyen akcióban, ez egy bűncselekmény” – nyilatkozta Zabiullah Mujahid.

Elemzők szerint a furcsa akció hátterében az áll, hogy a tálib uralom alatt Afganisztánban tiltották a lányok iskoláztatását, a nők pedig nem hagyhatták el az otthonaikat családbéli férfi kísérete nélkül. 2001-ben, közvetlenül a tálib diktatúra megdöntése után a felkelők iskolás lányok arcát öntötték le savval. A mostani esetig úgy tűnt, a felkelők enyhébb álláspontra jutottak a lányok oktatásával kapcsolatban.

Az elnök elítélte a NATO légicsapását

"Elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek" nevezte Hamid Karzai afgán elnök a NATO szerdai légicsapását, melyben 18 ember halt meg az ország keleti részén, Logar tartományban. Karzai bírálta a szövetséges erőket, amiért azok nem tudnak magyarázatot adni a kisteherautókra rakott női és gyermek holttestekről szóló újságírói beszámolókra. Az áldozatok között volt öt nő és hét gyerek is – írja a Foxnews.

A hivatalos NATO álláspont szerint a légicsapásban nem haltak meg civilek. A szövetséges erők az afgán hadsereggel egy helyi tálib vezetőt üldöztek, majd légi támogatást kértek. Ekkor bombázták le az épületet, amiben a civilek tartózkodtak. A NATO megerősítette, hogy kivizsgáló csoportot küld a helyszínre, hogy kiderítsék, civilek, vagy felkelők haltak-e meg a csapásban.