Nehézfegyverrel lövik az ENSZ-megfigyelőket Szíriában

MTI/Index
2012.06.08. 13:48 Módosítva: 2012.06.08. 13:48

Nehézfegyvereket, páncéltörő lövedéket és drónokat is bevetettek az ENSZ megfigyelői ellen Szíriában - közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanács tagjaival diplomaták kiszivárogtatása szerint. A testület csütörtökön zárt ajtók mögött jelentést hallgatott meg a szíriai helyzetről, amelyről előzőleg az ENSZ Közgyűlésében is vitát folytattak.

A BT-ülésen részt vevő diplomaták elmondták: Ban Ki Mun szerint a megfigyelőkkel szemben alkalmazott taktikával azt akarják elérni, hogy ne menjenek azokba az országrészekbe, amelyekben a kormányerők támadásokat követtek el egyes állítások szerint. A főtitkár arról nem szólt, hogy vannak-e sebesültek a megfigyelők között. ENSZ-tisztségviselők szerint a szíriai megfigyelői misszió gépkocsijait szinte naponta tűz alá veszik.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja béketervének kudarcáért Damaszkuszt hibáztatta a Biztonsági Tanács csütörtök esti ülésén. Sürgősen cselekedni kell annak érdekében, hogy a szíriai erőszakhullám ne váljon megállíthatatlanná, a helyzet ellenőrizhetetlenné - mondta Annan. Most először jelentette azt ki nyilvánosan, hogy Damaszkusz nem hajlandó végrehajtani az ő hatpontos béketervét.

Felszólította a BT-t és a nemzetközi közösség többi részét, hogy legyen egységes az ügyben, és azonnal cselekedjen a Damaszkuszra nehezedő nyomás növelése érdekében, különben Szíriában totális polgárháború lesz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy felszólította a BT-t: hozzanak szankciókat a szíriai kormány ellen. A felszólítás nyilvánvalóan Oroszországnak és Kínának szól, amelyek mindeddig megakadályozták bármilyen határozat meghozatalát, amely elítélte volna a szíriai vezetést.

Annan a BT-ülés utáni sajtóértekezletén közölte: még nagyon kezdeti stádiumban, de "megbeszélések folynak egy Szíriával kapcsolatos új nemzetközi összekötő csoport megalakításáról". "Ennek a csoportnak tagjai kell hogy legyenek olyan országok, amelyeknek befolyása van mindkét félre a konfliktusban" - tette hozzá, de arról nem beszélt, hogy mely országokra gondol.

Diplomaták szerint a csoportnak tagjai lehetnek a nyugati nagyhatalmak, a térség olyan országai mint Törökország, Szaúd-Arábia, valamint Damaszkusz két szövetségese, Oroszország és Kína. Szíria harmadik szövetségesének, Iránnak a részvétele kérdéses: Washington, London és Párizs már kijelentette, hogy ezt elképzelhetetlennek tartja.