Haldoklik Hoszni Mubarak

2012.06.10. 15:24

Tovább romlik Hoszni Mubarak, bukott egyiptomi diktátor állapota. Néha eszméletét veszti, majd újra magához tér – közölte az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt volt egyiptomi elnök egészségi állapotáról vasárnap a biztonsági szolgálat egyik illetékese.

000 Nic6046703

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő úgy fogalmazott, hogy Mubarak egészségi állapota romlik. Mubaraknak rendszertelenül ver a szíve, illetve a légzéshez segítségre szorul. A tisztviselő hozzátette, hogy a volt elnök csak folyadékot, illetve joghurtot fogyaszt.

A hatóságok engedélyezték, hogy felesége és két menye vasárnap reggel felkeresse őt a kairói Tora börtön kórházának intenzív osztályán. A volt egyiptomi first lady, Suzanne Mubarak szombaton is meg akarta őt látogatni, de a hatóságok havonként egy alkalomra korlátozták a rokoni látogatásokat. Egy egyiptomi lap azt írta a biztonsági szolgálat illetékeseire hivatkozva, hogy Suzanne Mubarak szidalmazta a börtönvezetőket, amiért nem engedélyezték férjének a fegyintézeten kívüli kezelést. „Maguk lesznek felelősek a haláláért” – hangoztatta állítólag az asszony.

Mubarakot tíz hónapig tartó tárgyalás után, múlt szombaton ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre majdnem 900 békés tüntető haláláért való felelőssége miatt. Ezután vonult be a börtönbe először, ugyanis a vizsgálati fogságot kórházakban töltötte. Az ítélet kihirdetése után nem sokkal válságos állapotba került a helikopteren, amelyen elszállították a bíróságról. Az állami média jelentései szerint a 84 éves exelnöknek szívrohama volt, ezt a hírt azonban hivatalos orvosi jelentés nem erősítette meg.

A kairói Tora börtönben a vezető ellenzékieket tartották fogva Mubarak 1982-től és 2011-ig tartó uralma idején. Kairó központjában kedden is tízezrek tüntettek a Mubarakra múlt szombaton kiszabott büntetés szigorítását, továbbá a sokak szerint illegálisnak tartott elnökválasztási procedúra felfüggesztését követelve.