Kómába esett Hoszni Mubarak

2012.06.11. 15:43

Kómába esett Hoszni Mubarak – közölte hétfőn az egyiptomi belügyminisztérium szóvivője. A tavaly januárban megbuktatott egyiptomi diktátor állapota hetek óta romlik, a CNN információi szerint korábban kétszer újra kellett éleszteni és többször lélegeztető gépre kellett kapcsolni.

"Mubarak szíve kétszer is leállt, de az orvosoknak defibrillátorral sikerült újraindítaniuk. Az államfő csak néha van eszméletén és nem hajlandó táplálkozni" – mondta a neve elhallgatását kérő forrás.

K EPA20120611174

Mubarakot a Tora börtönkórházban kezelik, fiainak, Gamálnak és Alaanak, akik ellen hatalommal való visszaélés és korrupció vádjával folyik eljárás, a börtön igazgatósága engedélyezte, hogy  egyelőre apjuk mellett maradhassanak. Mubarak ügyvédje már benyújtott egy kérvényt a bíróság felé, hogy az exelnököt saját költségére átszállíthassák egy polgári kórházba.

Mubarakot június 2-án ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre az egyiptomi bíróság, mert a politikus a tavalyi utcai tüntetések alatt felhatalmazást adott a hadseregnek a békés tüntetők agyonlövetésére. A 84 éves exelnök szívrohamot kapott az ítélethirdetés után, válságos állapotban kellett helikopteren a Kairó külterületén lévő Tora börtönkórházba szállítani. Állapota azóta folyamatosan romlik.