Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Pajzsként raktak gyerekeket a tankokra

2012.06.12. 10:30

A szíriai kormányerők gyerekeket kínoztak, majd élő pajzsként használták őket a tankokon, hogy így kerüljék el a támadásokat, szerepel az ENSZ egyik jelentésében. A beszámoló szerint tömegesen mészároltak le gyerekeket, és a lázadó erők is a frontvonalban vetettek be gyerekeket, írja a BBC.

Radhika Coomaraswamy, az ENSZ különmegbízottja megrázó beszámolót adott. Mikor Szíriában járt, több volt katona is arról beszélt neki, hogy polgári területeket lőttek, ahol gyerekek is meghaltak. Az ENSZ alkalmazottai több olyan gyerekkel is beszéltek, akik örökre magukon viselik majd a kínzások nyomait.

Ugyanakkor bírálta az ellenzéki erőket is. Először hallottak arról, hogy a lázadók gyerekeket toboroztak, főként egészségügyi feladatokra, de ettől még ugyanúgy a frontvonalba küldték őket.

Al-Asszad ellen tüntető gyerekek Marat al-Numan városában
Al-Asszad ellen tüntető gyerekek Marat al-Numan városában
Fotó: Shaam News Network/Handout

Coomaraswamy szerint még háborús helyzethez képest is sokkoló képet kaptak Szíriában. Mint mondta, több konfliktusban is áldozatul esnek gyerekek, de Szíriában akár tízéves gyerekeket is megkínozhattak, és lemészárolhattak.

A jelentésben kiemelnek egy támadást Ayn l'Arouz falu ellen Idlib tartományban, amelyet március 9-én hajtottak végre a kormányerők. Egy szemtanú szerint több gyereket elrángattak az otthonából, majd buszokra kötözték őket, amelyekben a katonákat szállították. Más gyerekeket megvertek, sokkoltak, cigarettával égettek sebeket rájuk.

Az ENSZ hat megfigyelője is Szíriában van a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által kidolgozott hatpontos béketerv keretében. Ugyanakkor a diplomáciai erőfeszítések ellenére is folytatódik az erőszak, aktivisták szerint csak hétfőn több mint száz embert öltek meg Szíriában, a legtöbbet az északi Idlib tartományban.

Az ellenzéki aktivisták szerint Bassár el-Aszad elnök katonái civileket támadnak, míg a kormányerők továbbra is „fegyveres bandákat" okolnak a folytatódó erőszakért.

Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyi szóvivője szerint attól félnek, hogy a szíriai kormány „újabb mészárlásra készülhet." Az ENSZ megfigyelőit nem engedték be Haffa városába Latakia tartományban. Közleményében Ban Kimun ENSZ-főtitkár mély aggodalmainak adott hangot az elmúlt napokban Szíria-szerte fokozódó erőszak miatt.