Átverés volt a felrobbant jacht

2012.06.13. 16:40

Hétfőn este több helyi tévécsatorna is vezető hírként közölte, hogy New Jersey partjaitól 27 kilométerre felrobbant a Blind Date (magyarul vakrandi) nevű luxusjacht, 21 emberrel a fedélzetén, akik közül legalább hárman meghaltak.

A New Jersey-i parti őrséghez beérkezett hívás után a mentőegységek két hajóval és négy repülővel kezdték el átfésülni a nagyjából 2200 négyzetkilométeres területet, a baleset feltételezett helyszínét, a keresésbe pedig bekapcsolódtak a New York-i és New Jersey-i rendőrség és tűzoltóság egységei is. Newarkban fogadóállomásokat állítottak fel, hogy el tudják látni a sérülteket, a parti őrség parkolójába pedig hordágyakat szállítottak, hogy a mentőhelikopterek a lehető leghamarabb kórházba tudják szállítani a sérülteket.

Napnyugtáig a kereső csapatok semmit sem találtak: se bajba jutott embereket, se halottakat, se a mentőcsónakokat, amiket a telefonáló szerint vízre bocsátottak, kedden pedig a parti őrség hivatalosan is átverésnek minősítette a balesetről szóló hírt és 3000 dolláros (711 ezer forintos) nyomravezetői díjat ajánlottak fel a telefonáló előkerítőjének.

Gregory Hitchen, a New York-i parti őrség parancsnokhelyettese elmondta: a bejelentés a kidolgozottsága miatt hihetőbbnek tűnt, mint a legtöbb álhír, ami beérkezik hozzájuk, ezért riadóztatták a mentőalakulatokat. Ha a bejelentőt elkapják, tízéves börtönbüntetésre és 250 ezer dolláros (60 millió forintos) pénzbírságra számíthat.