Robbantássorozat Irakban, sokan meghaltak

2012.06.13. 07:50 Módosítva: 2012.06.13. 08:00

Pokolgépes merényletekben legalább hatvanketten meghaltak szerdán Irakban – közölték rendőrségi és egészségügyi források.

Bagdadban tíz robbanásban legalább huszonkilencen vesztették életüket. Az egyik robbanás egy rendőrségi ellenőrzőpont mellett történt. Ott az áldozatok síita zarándokok voltak, akik egy ünnepre gyülekeztek éppen. Ezen a héten ez a harmadik robbantásos támadás volt a zarándokok ellen.

A bombák eltérő időpontokban robbantak. Az első helyi idő szerint hajnali ötkor aktiválódott, majd pár óra múlva követte a többi szoros egymásutánban. A második robbantási sorozatban legalább 54-en sérültek meg rendőrségi tisztviselők szerint, akik csak név nélkül voltak hajlandóak nyilatkozni az Associated Press hírügynökségnek.

A dél-iraki Hillában egy étterem közelében robbantottak fel két autóba rejtett pokolgépet. A detonációknak legalább tizenhárom halálos és harminckét sebesült áldozatuk van és az egyiket egy öngyilkos merénylő aktiválta.

A BBC azt írja, hogy a két detonáció között néhány perc telt el. Bagdadban lövöldözés is volt a belügyminisztérium közlése szerint és a többségében síiták által lakott Balad városában szintén történt két robbantás, akárcsak Karbalában, ahol egy parkoló autóba rejtettek el robbanóanyagot.

Feltehetően összehangolt merényletsorozat történt, de a támadást egyelőre senki sem vállalta magára. A merényletek mögött valószínűleg az országon belüli szunnita és síita felekezetek közti vallási ellentétek állhatnak. 2006-2007 között egyszer már polgárháborúhoz közeli helyzetbe került Irak a vallási ellentétek miatt és az amerikaik most decemberi távozása óta újra megromlott a viszony a szunniták és a síiták között.

A belügyminisztérium közlése szerint megemelik a fővárosban a biztonsági riasztás szintjét, mert további támadásokra számítanak. A kormány még nem tett közzé hivatalos adatokat az áldozatok számáról, de a halottak és sebesültek száma valószínűleg csak növekedni fog az első hírekben megjelentekhez képest.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport