Nem volt műszaki oka a belga iskolások svájci buszbalesetének

2012.06.15. 17:34
Nem volt műszaki oka a belga iskolások március 13-i svájci buszbalesetének, amelyben 28-an haltak meg, 24-en pedig megsérültek - közölte pénteken Brüsszelben a vizsgálat lefolytatásával megbízott svájci ügyészségi munkacsoport vezetője.

Az autóbusz roncsai közt semmilyen alkatrészen nem találták annak jelét, hogy bármilyen műszaki meghibásodás okozta volna a szerencsétlenséget, így most a vizsgálat a sofőr lehetséges szerepére összpontosít - mondta Olivier Elsig. Mint hozzátette, kizárható az is, hogy valamely más jármű esetleges szerepét összefüggésbe hozzák a történtekkel. Ezenkívül a busz nem lépte túl a megengedett sebességet, és nem lehetett kiváltó ok az útburkolat minősége sem.

A sívakációról hazainduló belga gyerekeket szállító autóbusz egy enyhén balra kanyarodó alagútszakaszon letért a kijelölt sávról és fékezés nélkül frontálisan belerohant a sávtól jobbra kiépített betonfalba. A fal egyébként olyan, aszfaltozott területet zárt le, amelyet műszaki hiba esetén félreállás céljából alakítottak ki. A tragédia után a sajtóban felmerült, hogy nem helyes, ha ilyen, a menetirányra csaknem merőleges falat hoznak létre.

A 34 éves sofőrről - aki szintén életét vesztette - annyit lehet tudni, hogy a baleset előtt mindössze néhány perccel vette át a volánt váltótársától. A vizsgálat megállapítása szerint előzőleg nem ivott alkoholt. Az egyik hipotézis szerint, amelyet a belga sajtóban részletesen taglaltak, elképzelhető, hogy a sofőr cd-lemezt cserélt vezetés közben.