Megkezdődött a második forduló Egyiptomban

2012.06.16. 11:37

Megkezdődött az egyiptomi választások második fordulója, mely szombaton és vasárnap is zajlani fog. A Voice of America beszámolója szerint a szavazóhelyiségek előtt már szombat délelőtt is hosszú sorok kígyóztak, a szavazást pedig szigorú biztonsági intézkedésekkel próbálták zavartalanná tenni. Az elnöki posztért az első forduló után Ahmad Safik, az egyiptomi légierő volt parancsnoka, valamint Mohamed Morsi független, de valójában a Muzulmán Testvériséghez közel álló Szabadság és Igazság párt jelöltje fog indulni.

Egyiptomban a hatalmat gyakorló legfelső katonai tanács csütörtökön bejelentette, hogy az alkotmánybíróság döntése alapján ismét rájuk száll a törvényhozás joga mindaddig, amíg az új parlamentet meg nem választják. Az egyiptomi alkotmánybíróság két döntést is hozott a választásokkal kapcsolatban csütörtökön.

Az egyik határozat értelmében versenyben maradhat az elnökválasztáson Hoszni Mubarak utolsó, mindössze három hónapig működő kormányfője, Ahmad Safik, aki korábban az egyiptomi légierő parancsnoka is volt. Safik indulása azért aggályos, mert egy korábbi törvény szerint a választásokon nem indulhattak volna a korábbi rendszer tisztviselői. A csütörtöki döntés után tüntetők özönlötték el az utcákat. Az egyik tüntető nyilatkozata szerint azért fog Morsira szavazni, mivel egyedül ő nyújt alternatívát a katonai rezsimmel szemben.

A másik döntés értelmében a pártoknak nem lett volna szabad saját jelölteket indítani az eredetileg függetleneknek fenntartott helyekért a tavaly novemberben megkezdett, és több szakaszban lebonyolított alsóházi választásokon. Ezekre a helyekre pótválasztást kell kiírni, vagy – az alkotmánybíróság elnökének értelmezése szerint – az iszlamista irányzatok uralta egész parlamentet fel kell oszlatni, és újra kell választani.