Hercules húzott el az autópálya fölött

2012.06.19. 17:11

Egy rendkívül alacsonyan repülő Hercules típusú teherszállító gépről számolt be egy angol autós kedden. A taxisofőr éppen Glasgow felé tartott az M74-es autóúton, Beattock környékén, amikor alig harminc méteren elhúzott felette a tehergép – számolt be a dgstandard.coo.uk.

C-130 Hercules
C-130 Hercules
Fotó: wikia.com

„Csodálkoztam, hogy miért dudálnak előttem az autók, aztán a következő dolog, amire emlékszem, hogy egy Hercules eldübörög az autóút felett, tőlünk jobbra. Leesett az állam, hogy velünk szinte egy szintben repül a gép. Akár szívrohamot is kaphattam volna” – magyarázta Andy Martin. A taxisofőr beszámolója szerint a kisebbik, 19 éves lánya hangosan sikított, mert félt, hogy eltalálja őket a gép. Martin szerint szerencse, hogy az idősebbik, 39 hetes terhes lányánál nem indult meg a szülés a sokk hatására. Az eset után Martin felhívta a rendőrséget, és bár két telefonszámot is kapott tőlük, a Királyi Légierőt nem tudta elérni. A RAF szóvivője elmondta, a térségben az adott időben valóban tevékenykedett egy C-130-as Hercules, és azt sem tagadta, hogy a gépeik néha igen alacsonyan, akár 45 méteres magasságon is gyakorlatoznak, mivel a területet taktikai kiképzésre és gyakorlatozásra jelölték ki.

Az alacsonyan repülő gépek pilótáinak mindig nagyobb kockázattal kell számolniuk. 1998 februárjában az amerikai tengerészgyalogság egyik elektronikai zavarógépe, egy EA-6B Prowler olaszországi gyakorlatán elszakította egy sífelvonó kábelét. A balesetben a felvonón utazó húsz síelő meghalt, a gép pilótáit pedig az Egyesült Államokba rendelték haza, ahol a bíróság később felmentette őket a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól.

Idén márciusban az amerikai légierő egyik helikopterpilótája az afganisztáni hegyekben rögtönzött légibemutatót a társainak, amikor az Apache elvesztette a felhajtóerejét és lezuhant. Abban a balesetben szerencsére senki sem sérült meg.