Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendőrökkel csaptak össze a spanyol bányászok

2012.06.19. 20:41
Spanyolország északi részén sztrájkoló bányászok eltorlaszoltak egy fontos útvonalat, és összecsaptak kedden az ellenük kivezényelt rohamrendőrökkel.

A határozatlan ideig tartó sztrájkot június elsején kezdték Asztúria és León tartományok szénbányászai, mert a kormány az általános kiadáscsökkentés keretében 63 százalékkal leszállítja az iparág támogatását, és ez mintegy 30 ezer munkahelyet veszélyeztet a térségben. A bányászat itt a római kor óta a gazdaság integráns része.

Kedden Cinera településnél a bányászol eltorlaszolták a Gijón és León között húzódó fő közúti és vasúti összeköttetést, és felkészültek az ellenállásra. Amikor feltűnt 80 rohamrendőr, meggyújtották a barikádokat, és petárdákkal, parittyalövedékekkel, palackokkal és kövekkel szórták meg a rendfenntartókat. A rendőrök gumilövedékeket és könnygázt vetettek be. Szemtanúk szerint a rendőrök félórás összecsapás után visszavonultak. Komolyabb sérülésekről nem érkezett jelentés.

"A kormánynak meg kell értenie, hogy ez itt Belfast. Legutóbb, 1991-ben a konfliktus öt hónapig tartott. Nem ijedünk meg. Mindenki kész végig kitartani" – mondta az egyik bányász. A szakszervezetek péntektől 500 kilométeres fekete menetet indítanak a vidék több városából Madridba, ahová várhatóan július 11-én érkeznek meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!