Visszavonták egy orosz hajó biztosítását

2012.06.19. 11:03

Egy brit biztosítótársaság törölte a biztosítást, amelyet egy orosz teherhajóra kötöttek, mivel olyan információkat kapott, hogy az harci helikoptereket szállít Szíriának – jelentette kedden az AFP. A francia hírügynökség a Daily Telegraph című lapra hivatkozva írta, hogy a Kalinyingrádból útnak indult, Aled nevű teherhajóról van szó, amelyet tulajdonosa, az orosz Femco cég leállított Skócia partjainál, miután értesült, hogy a Standard Club brit biztosítótársaság megvonta a biztosítást.

Ez utóbbi cég az AFP-hez eljuttatott közleményében tudatta: olyan információk birtokába kerültek, amelyek szerint az Aled harci felszerelést szállít Szíriába, megsértve az erre vonatkozó európai tilalmat. Az említett lap szerint Mi-25-ös harci helikopterek találhatók a fedélzeten.

A mexikói G20-csúcstalálkozón Barack Obama és Vlagyimir Putyin Szíriáról tárgyaltak. Egyetértettek, hogy Szíriában meg kell szűnnie az erőszaknak, s politikai eszközökkel elejét kell venni a polgárháborúnak.

"Szerintem sok közös pontot találtunk ebben a kérdésben" - nyilatkozta a Szíriáról folytatott tárgyalásról az orosz elnök. Mindkét politikus munkatársai hasznosnak és célratörőnek nevezték a tervezettnél két órával hosszabb megbeszélést.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője tagadta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter múlt heti vádját, hogy Oroszország fegyvert szállít a szíriai rezsimnek, és így segíti a felkelőkkel szemben. "Oroszország nem ad el helikoptereket Szíriának, Oroszország a régen eladott helikoptereket javítja. Vlagyimir Putyin mindig hitt abban, hogy az állami vezetőknek megbízható forrásból kell tájékozódniuk" – fogalmazott.