Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Van görög kormány

2012.06.20. 14:42 Módosítva: 2012.06.20. 15:20
Hárompárti megállapodás született a koalíciós kormány megalakításáról Görögországban. Andónisz Szamarászt szerda este miniszterelnökké nevezik ki.

„Görögországnak van kormánya. A parlamentáris feltételek teljesültek a kormány megalakításához” – közölte Evángelosz Venizélosz, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) elnöke, miután tárgyalásokat folytatott a kormányalakítással megbízott Andónisz Szamarásszal, a vasárnapi választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia vezetőjével.

A Paszok mellett a Demokratikus Baloldal (Dimar) is támogatásáról biztosította az új kormányt.

Szamarászt szerda este miniszterelnökké fogja kinevezni Károlosz Papúliasz államfő. A két politikus szerdán délután találkozik majd, hogy Szamarász beszámoljon kormányalakítási terveiről. Venizélosz bejelentése szerint az új kabinet első dolga az lesz, hogy újratárgyalja a Görögországnak nyújtott nemzetközi hitelcsomag feltételeit.

Mint ismert, a görög választásokat a szavazatok 30 százalékát besöpörve nyerte meg az Európa-barát Új Demokrácia, legyőzve a 27 százalékkal második helyre szoruló megszorítás-ellenes Szirizát. A választások után egy darabig kétséges volt, hogy a pártnak sikerül-e koalíciós kormányt alakítania, miután a Paszok a választások estéjén jelezte, hogy a Szirizát is be szeretné vonni a kormánykoalícióba – ez utóbbi azonban kizárta, hogy az uniós mentőcsomag mellett kiálló kormányban vállaljon szerepet.