2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Újabb fordulat a Breivik-ügyben

2012.06.21. 15:14 Módosítva: 2012.06.21. 15:17

Nem beszámítható Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos az oslói főügyészség szerint. Az ügyészek csütörtökön azt kérték, hogy elmegyógyintézetbe zárják a szélsőjobboldali férfit.

A szakértők megosztottak a kérdésben. Egyik csoportjuk egyértelműen elmebetegnek (paranoid skizofrénnek) nyilvánította a férfit, egy másik szakértői csoport viszont nagyon is egészséges elmeállapotúnak minősítette a vádlottat, inkább személyiségi torzulásoknak tulajdonította bűncselekményét. Az ő véleményüket azóta két másik pszichológus is megerősítette. Ítélet július 20-án vagy augusztus 24-én várható.

Breivik – aki összesen hetvenhét embert ölt meg tavaly júliusban egy oslói pokolgépes merénylet és az azt követő utøyai vérengzése során – korábban már beismerő vallomást tett, ugyanakkor tagadja bűnösségét, azt hangsúlyozván, hogy a támadások kegyetlenek, de szükségszerűek voltak. Breivik szerint áldozatai – többségükben a norvég Munkáspárt ifjúsági táborának résztvevői – elárulták országukat azzal, hogy támogatták a bevándorlást.