Mohammed Murszi az új egyiptomi elnök

2012.06.24. 17:21 Módosítva: 2012.06.24. 18:11

Mohammed Murszi, a Muzulmán Testvériség jelöltje lett Egyiptom új államfője, miután kis különbséggel legyőzte vetélytársát, Ahmed Safíkot az elnökválasztás második fordulójában - jelentett be vasárnap délután a választási bizottság elnöke. Murszi az érvényes szavazatok 51,7 százalékát kapta, mintegy 13 millió voksot. Riválisára, Safíkra 12 millióan szavaztak. A bejelentés hírére örömujjongásban törtek ki Murszinak a kairói Tahrír téren egybegyűlt hívei. A több ezer fős tömeg Allahu akbár (Isten a legnagyobb) kiáltásokkal fogadta az iszlamista párt jelöltjének sikerét, és azt kiáltották, hogy a katonáknak távozniuk kell a hatalomból.

konfirm
Fotó: Asmaa Waguih

A Murszival szemben alulmaradt Safík, aki korábban a légierőnél szolgált, és Mubarak utolsó kormányfője volt, felajánlotta, hogy szerepet vállal Murszi kormányzatában.

Az első szabad elnökválasztással le kellene áldoznia a hadsereg hat évtizedes túlsúlyának is. Csakhogy a Mubarak elnök 2011 februári lemondása óta uralkodó Legfelsőbb Katonai Tanács a közelmúltban korlátozta az elnöki hatalom jogkörét, és feloszlatta a parlamentet, amelyben az iszlamista pártok vannak többségben. Ezzel a hatalmi viszonyok áttekinthetetlenné váltak. A Muzulmán Testvériség bejelentette, hogy tiltakozásokra mozgósítja híveit, válaszul a korlátozásokra.

Murszi győzelmének hírére örömujjongásban törtek ki a palesztinok Gázában, az övezetet kormányzó Hamász radikális mozgalom illetékesei pedig arról beszéltek, hogy ez "történelmi pillanat" az egész térség számára.