Bevitték a börtönbe Adrian Năstasét

2012.06.26. 22:05 Módosítva: 2012.06.26. 22:37

Rabosították kedden este, és átszállították a Rahova börtön kórházrészlegére a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnököt, akit múlt szerdai öngyilkossági kísérlete óta a Floreasca sürgősségi kórházban ápoltak lőtt sebbel.

Miután napokig nem lehetett tudni, mi az elítélt státusa a Floreasca-kórházban, kedden az ítélet-végrehajtásért felelős bukaresti törvényszék – a rendőrség megkeresésére – határozatban mondta ki, hogy semmilyen akadálya nincs Năstase rabosításának.

Kedden este több rendőr és a Rahova börtön orvosa átvette az elítélt politikust a Floreasca kórháztól, és egy mentőautóval a börtönbe szállították: ezzel megkezdte a korrupcióért kiszabott kétéves börtönbüntetése letöltését.

Nastasét befolyással üzérkedésért ítélték el jogerősen két évre. A vád szerint amikor 2004-ben az államfői posztért indult, illegális eszközökkel gyűjtött pénzt kampányához. Rávette a Bákó (Bacau) megyei építkezési felügyelet vezetőjét egy szakmai tanácskozás megszervezésére. A Minőség trófeája címet viselő konferenciára főként építési vállalkozásokat hívtak meg. Részvételi díj címén magánszemélyektől 125, a cégektől pedig 400 eurós belépődíjat szedtek.

Ebben az ügyben múlt hét szerdán utasították el fellebbezését. A volt kormányfő akkor próbálta főbe lőni magát, amikor lakásában megjelentek a rendőrök, hogy a börtönbe kísérjék. A golyó elkerülte az élettani szempontból fontos szerveket, a lövedéket másnap kioperálták. Năstase azóta kórházban lábadozott.