Törökország fokozza a készültségi szintjét

2012.06.26. 12:30

A NATO Észak-atlanti Tanácsa elítélte Szíriát a török katonai repülő pénteki lelövése miatt, miután a szervezet Ankara kérésére nagyköveti szinten egyeztetett a kialakult helyzet miatt. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár elfogadhatatlannak nevezte a történteket. A szervezet együttérez Törökországgal és figyelemmel kíséri a fejleményeket, de katonai lépéseket nem jelentett be.

Törökország kezdeményezte a NATO tagországainak rendkívüli ülését, a 4. cikkely szerint „a felek közös konzultációt tartanak, amikor bármelyikük véleménye szerint valamelyik szerződő fél területi integritását, politikai függetlenségét, vagy biztonságát fenyegetés éri”.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök közben arról beszélt a török parlament előtt, hogy fokozzák a török hadsereg készültségi szintjét, és megváltoztatták a bevetési szabályokat. „Egy rövid határátlépés soha nem lehet ürügy támadáshoz" – mondta. A kormányfő bejelentette, hogy katonai fenyegetésnek tekintik majd a szíriai katonákat, amennyiben megközelítik a török határt, és ezzel biztonsági kockázatot jelentenek.

Erdogan azt mondta, Törökország támogatni fogja a szíriai népet Bassár el-Aszad elnök „véres" diktatúrájának megdöntésében. „A szíriai nép a testvérünk. Törökország támogatni fogja a szíriai népet minden szükséges módon, mindaddig, amíg meg nem szabadul az elnyomástól, a népirtástól, véres diktátorától és annak klikkjétől" – jelentette ki.

Törökország levelet írt az ENSZ Biztonsági Tanácsának is az eset miatt, de nem kérte a testületet, hogy tegyen lépéseket.

Pattanásig feszült a helyzet a Közel-Keleten miután előző pénteken török jelentések szerint nemzetközi légtérben lelőtték egy katonai gépüket a szíriai fegyveres erők, majd célba vettek egy másikat. Szíria azt állítja, hogy saját légterükben iktatták ki az akkor még azonosítatlan, túlzottan alacsonyan repülő gépet. Ankara bocsánatkérést és elégtételt követelt, míg Damaszkusz szerint félreértés történt. Az ügy hátteréről bővebben>>>  • Tippek
  • Hírek